onsdag, mai 8, 2024

ETABLERING / RELOCATION 01-15

Tema 05 : Er det mange strømleverandører ?

Elektrisk strøm er dyrt i Portugal. De fleste steder kan du velge strømleverandører, med eventuell tradisjonell «svart» energi eller «grønn» fornybar energi?

BAKGRUNN:

Valg av strøm-leverandør er viktig. Likeledes er det viktig å lese kontraktsvilkårene mht priser og betingelser. –
Som regel er det ikke mange valgmuligheter, men grønne selskaper er underveis, og kan tilby minst 10 prosent rimeligere strøm pga avgiftssystemet for CO2. –
For en norsk husholdning som ikke vil fryse om vinteren kan man regne med ca. 0,5-1 euro i snitt pr. m2 pr. måned.

Spørsmål:

Jeg har fått tilbud om å skifte strømleverandør fra EDP til grønn energi hos spanske: www.iberdrola.pt. – foruten et blandingstilbud fra MEO som tilbyr 5 G på internett, mot å skifte til dem som strømleverandør.
Gevinsten hos Iberdrola blir null CO2-avgift til Staten + noen mindre rabatter. – Noen lesere som har erfaringer med Iberdrola, Plano Casa Verde eller MEO?

FAKTA-boks: LEXIA svarer ...

Kjære leser.

Samme hva du velger er strømmen dyr i Portugal. – Grunnen er at hele 55 prosent av strømprisen i Portugal er skatt og offentlige avgifter. Bare Danmark ligger høyere med 64 prosent. Land som Frankrike, Sverige, Italia og Finland nøyer seg med 33-35 prosent skatt og avgifter på strømmen.
Portugal har dermed den dyreste strømmen av alle EU-land, ifølge Eurostat. Statistikken er gjengitt i avisa Correio de Manha.  –
Prisen er korrigert for inntektsnivå, og Portugal troner på topp foran Tyskland og Spania.
Mange husholdninger i Portugal bruker gass, både til oppvarming, varming av vann og på kjøkkenet. Når det gjelder prisen på gass, kommer Portugal på sjette plass. Prisen på gass er dyrest i Sverige, så følger Italia, Danmark, Spania, Holland og altså Portugal.

Det har bl.a. Ført til at Portugal har kommet langt i det grønne skiftet og får en stor del av sin energiforsyning fra fornybare kilder. Over en periode i fjor vår ble hele forbruket dekket med strøm fra vind og sol.
I Portugal er det lite debatt om utbygging av vind- og solkraft, til tross for at begge legger beslag på store arealer og er godt synlige i terrenget

Tradisjonelt har strømforsyning vært en offentlig tjeneste som har vært skjermet for priskonkurranse. Nå er markedet fritt og flere selskaper konkurrerer om å tilby gunstige vilkår. Men når en så stor del av prisen er bundet opp som offentlige avgifter og skatt, er marginene for selskapene små. Men konkurranse skal normalt komme kundene til gode. – Ved overgang til grønn energi slipper man for eksempel 10 prosent i CO2 avgift til Staten ( Iberdrola ). – Hos andre leverandører kobles ny kontrakt til andre tjenester, som for eksempel helseforsikring (Galp) eller oppgradert bredbånd ( MEO )

KONKLUSJON:

Bare tre land i Øst-Europa er verre enn Portugal i energi-fattigdom.
I følge en europeisk studie som evaluerte husholdningenes evne til å holde hjemmene sine med behagelig innetemperatur, ble Portugal ett av de aller dyreste landene i Europa i forhold til oppvarming.

Det var kun Slovenia, Ungarn og Bulgaria som kom dårligere ut enn Portugal. I den andre enden var Sverige, Finland, Danmark og Norge blant landene med minst energi-fattigdom.

Portugal er imidlertid ikke alene om problemet. Etter beregningene er det hele 41 millioner husstander i de 28 EU-landene som ikke kan oppvarmes om vinteren, og hele 91 millioner som ikke kan kjøles ned om sommeren.

Portugal kommer dårlig ut på grunn av lave inntekter, ineffektive bygninger uten isolasjon og enkeltvinduer i husene. – Etter tradisjon og byggeskikk er det meste bygget for å holde varmen ute om sommeren. Noe som fører til at mange fryser om vinteren. – Dessuten er det mest vanlig med ineffektive varmekilder som peiser og individuelle varmeovner.

Medlemmene skriver også om sin ...

INNSIKT og ERFARINGER om å være norsk i Portugal

Januar-rapporter:

Grønn vinter og kalde hus

Det er januar i Portugal. Nå har jeg fått tilbud om solceller på taket, mens temperaturen i natt vil krype ned mot to grader, og husene står som kalde kulisser mot vinterhimmelen. Nordmenn flest har varme hus og gode klær. Her er husene totalt uisolert og boblejakker nesten en ukjent luksus. I kveld er den eneste plassen foran peisen med min Mac og et glass av det beste som ikke hjelper… Mens jeg tenker : Uten karantene og Corona hadde jeg reist hjemover til skikkelige hus … Om ikke solceller er løsningen for hele vårt Condominium..

Iskaldt innendørs ...

Glad jeg har tykke norske dundyner. 4 grader i Cabanas i kveld. Ute med bikkja med votter og lue. Glad vi har fungerende varmepumper. Og vinden går gjennom marg og bein. – Norge er best i juli og august, og desember og januar. Dessverre solgte jeg min leilighet i Halden. Det skulle jeg aldri ha gjort. Hadde likt meg foran peisen der nå.

Vinter i Portimao

Iskaldt i dag, men jeg ville ikke byttet med norsk vinter. Vedovn (faktisk Jøtul) og Varmepumpe funker godt. Vi holder varmen.
Bodde i Portimao vinteren 2017-18, og selv om temperaturen utendørs, ikke var så kald, så frøs vi i leiligheten. Varmepumper fantes, men det var ganske rått og fuktig, det gikk litt på helsa løs, med min leddgikt-
Jeg kan ikke huske en så kald vinter i Portugal, for å være ærlig Vi har flere minusgrader hver natt nå og vannkarene til hestene fryser til is om natten.

Faial / Azorene

Ca 12 grader inne på hjemmekontoret/soverommet nå. Gleder meg til våren.

Kunne aldri klart oss uten norske “polardyner” nå om vinteren her på øya + gassovnen  “Salamandra”
i vår åpne stue/spisestue/kjøkken – løsning.
Den fungerer helt
“perfekt” ! 
Ute er det hele 8 grader akkurat nå, mens Pico-fjellet har masse snø på toppene…..venter med lengsel på sol og sommer og masse varme !!!

Ja så sant! Vi nordmenn er vant til gulvvarme og å gå rundt barbent i bare skjorta. – Her er det annerledes. Desverre er det mange som ikke har mulighet til å varme opp hjemmene sine. De har ikke en gang råd til ved
Vi er i den heldige gruppen på verdens basis!

Solpanel + gas, eller solpanel + varmepumpe. Hvordan er andres erfaringer ?

Når det gjelder solcellepaneler og strøm så er det jo ikke noe problem å produsere de 5 -8 kilowattene som trengs i et hjem. Problemet er at produksjonen er på dagen og på sommeren og forbruket stort sett på natten og om vinteren.
Og da oppstår problemet : Lagring. De batteriene som kan lagre 5-8 kwh noen timer finnes men de er svinedyre enda.
Min venn Elon Musk har teknologien
 
https://www.tesla.com/pt_pt/powerwall?redirect=no,
men som sagt så er det dyrt. Den åpenbare løsningen er å bruke strømnettet som lager. Dvs . produsere til strømnettet det du ikke bruker selv og ta det tilbake etter behov. Kanskje betale et lite beløp for å hente det du leverer. Men slik funker det dessverre ikke. Det er mulig å levere til grid i Portugal men EDP betaler nesten ikke noe for strømmen jeg leverer.
Men dette kommer. Vær sikker på det !

 

En visjon - ett håp - noen tilbakemeldinger..

“Jeg tenker ikke på bare eget tak, men en solfarm av alle takene i stor omkrets. Altså dusinvis med enkelttak styrt av en felles sentral. Det spanske Iberdrola kommer nå med finansieringstilbud og teknologien og styringssystemene er under veldig sterk utvikling + selve solcelleproduksjonen. – Portugal med sine 300 soldager i året sitter på en kjempeformue..” —–  “Spennende visjon det der som lukter fremtid og grønt skifte. Må sjekkes ut. Vi kan jo strø paneler ut over ganske mange mål her i Portugal. Tror imidlertid ikke det holder med et ensifret watt-antall. Men hvis mange nok tak fylles med mange nok solfangere, klarer vi det! ”  —
Vi er ca 800 nordmenn i Portugal.
For spesielt interesserte kan erfaringene fra Norge inspirere.

I Norge har du muligheten til å lease solceller

Mange er godt kjent med leasing, for eksempel av biler, som man vil ungå  vedlikeholdsansvaret for. Til forskjell fra vanlig leasing av bil, skjer imidlertid leien av solcellene uten noen form for kontantinnsats eller delbetaling.
I tillegg vil du som boligeier i Norge få hele Enova-støtten, som for tiden er mellom 7.500 og 25.000 kroner. Det går rett i lommen til huseieren umiddelbart etter at solcellene er på taket.
Det norske Otovo – selskapet er en ny og spennende aktør som gir deg muligheten til å utnytte solenergien, uten å legge ut én krone. I sin informasjon skriver de:
«Ved å velge leasing vil du få et splitter nytt solcelleanlegg på taket ditt, som vi både monitorerer og fikser dersom det skulle oppstå feil, helt kostnadsfritt. Dette er et fantastisk alternativ for deg som ønsker å teste hvordan livet med grønn strøm er før et eventuelt kjøp, og for deg som ønsker kostnadsfri service og vedlikehold gjennom hele leieperioden».

5 GODE RÅD for varmere hus

Portugisiske hus er for det meste bygget i stein og betong, uten isolasjon og med enkle vinduer. Det skaper kjølige boliger om sommeren og iskalde rom på vinterstid. – Fem tips kan hjelpe en innflytter.
For det første spørr etter grønn energi som sparer deg for 10 prosent CO2 – avgift.
For det annet invester i varmepumper som kan brukes både
til kjøling om sommeren og til oppvarming om vinteren.
For det tredje. Invester i nye vinduer, om du skal bo der lenge.
– Erfaringen er at det aldri blir for varmt.
For det fjerde: Kjøp en moderne peisinnfattning som kan gi opptil 6000 kw i ditt gamle ildsted.
For det femte: Bruk peisen til å tørke ut veggene, og varmepumpen til å holde en stabil varme.
Slå aldri helt av. Da trengs ufattelig mange kw til å gjenvinne varmetapet i murveggene. –
Til sist. Kalkuler ditt energiforbruk til ca. 05-1 EUR pr. kvadratmeter boligflate
så blir du litt mindre overrasket.

Status:

ELEKTRIS UTSTYR & CE

Er det noen restriksjoner på elektrisk utstyr om vi flytter til Portugal?
Jeg tenker på kjøkkenmaskiner og noen lamper. Ser jo ut som det er samme støpsel som i Norge, – eller har jeg oppfattet det feil?

Noen svar:

Bare pass på at de er merket med CE så du eventuelt ikke får problem i toll. – Ellers så er det bare å kjøre på …

Hva betyr CE-merking?
Finner ikke noe sånt på noen apparater her.

Joda! – De fleste produkter er merket med CE i Norge også.
På elektrisk utstyr står det gjerne samme sted som serienummer. produktkoden etc.

CE og EØS-avtalen?

Som følge av EØS-avtalen må også Norge forholde seg til disse direktivene og forordningene.
CE-merking (CE = Communauté Européenne) er det synlige bevis på at et produkt anses å oppfylle kravene som er fastsatt i ett eller flere av ny metode-direktivene/forordningene.
CE-merket er en deklarasjon på at produsenten eller dennes representant garanterer at alle krav som stilles til produktet i det aktuelle direktivet/forordningen anses å være oppfylt. Produsenten/dennes representant tar ansvar for at produktet oppfyller disse kravene.
CE-merking er et signal til offentlige instanser som driver kontroll av produkter, om at produktet oppfyller de sikkerhetskrav som gjelder i EØS, og at dette kan dokumenteres. Et produkt med korrekt CE-merking har fri markedsadgang i EØS-området.
CE merke er derfor påbudt på alle produkter som selges i EU

Takk for svar,
dere er virkelig hjelpsomme her.
Gleder meg bare enda mer til alt er i orden så vi kan flytte.

Portugal er et grønt og godt land å bo i. Sjelden for varmt. Sjelden for kalt. - De fleste av årets dager våkner du til knallblå himmel. - Her er aldri lang vei verken til fjell eller hav, vinmarker eller praktfulle sandstrender. - Portugal har alt du behøver, uten varme hus og gulvvarme baderom. - La det ikket skremme deg. Bruk dine norske erfaringer og bygg ditt varme hjem inne i ditt portugisiske hus. Noen har gjort nettopp det. Fantasien kjenner ingen grenser...
Teologen / Jan Petrus
Jan Petrus Hagberg
Redaktør / Clube Noruegues em Portugal