fredag, desember 1, 2023

ETABLERING / RELOCATION 01-15

Tema 09 : Hva med forsikringer ?

BAKGRUNN:

Her finnes ingen entydig praksis.
Viktig er det imidlertid å være oppmerksom på at man må eiendomsforsikre sin del av et boligfellesskap / Condominium, for husbrann, vannskader, naturskader osv.
Du kan heller ikke forsikre deg i norske forsikringselskap. –
I Portugal kjøper ca 3 av 10 personer i tillegg private helseforsikringer, og en rekke andre forsikringer hvor fellesskapet dekker risikoen i Norge
Det kan lønne seg å samle sine forsikringer i ett selskap.
Ellers formidler en rekke banker også forsikringer.

Spørsmål:

Hei –
Vi er en norsk familie som regner på å flytte til Portugal.
Ett av spørsmålene er hvor mye vi må budsjettere med i diverse forsikringer som hus, hjem, helse, bil, ulykker osv. –
Noen erfaringer om hvor lite eller mye vi må regne med?

 

FAKTA-boks: LEXIA svarer ...

Portugal er ingen velferdsstat. Det betyr at du må forsikre egen trygghet på en annen måte enn i Norge. – Eller helt konkret. Der Staten sikrer deg i Norge, må du selv forsikre deg i Portugal. – Det betyr individuell frihet og individuelle forskjeller. For mange i fast jobb knyttes helse- og skade- og pensjonsforsikringer til din kontrakt med arbeidsgiver. Samfunnskontrakten mellom deg og Staten erstattes derved delevis med en lojalitetskontrakt mellom deg og arbeidsgiveren.
De største forskjellene fra norske forsikringer, er imidlertid de private Helse- og Skadeforsikringer som hele 40 % av befolkningen er tilknyttet enten direkte, eller indirekte gjennom arbeidsavtaler ol. – Prisnivået er i snitt omkring halvparten av tilsvarende norske forsikringer innen  bilforsikring, bolig og innboforsikring f.eks.. De store forsikringselskapene har en bred portefølje av tjenester, slik at det kan lønne seg å samle forsikringene i ett selskap. – Du kan i tilfelle velge fra en omfattende liste, som i dette eksempelet fra Tranquilidada fra 1871, som er ett av de eldste forsikringselskapene i Portugal med bl.a:
Person- helse-, tannlege og skadeforsikringer / Bilforsikringer / Ferie-reiseforsikringer / Bolig-innboforsikringer / Firma-selskapsforsikringer og Private Kredit- og Livsforsikringer.

VIKTIG å vite:

Hei, er det noen som har erfaringer med ulike forsikringsselskaper? – Og hvordan forsikres eiendom som eget hus eller leilighet i Condominium ?

SVAR: For det første. Ingen norske forsikringsavtaler gjelder utenfor Norge, om du er meldt “utflyttet”. For det annet: Som medeier i et Condominium er det vanlig at hver enkelt eier må forsikre sin andel av felleseie  ( brutto/m2 ) som sammen med de andre delforsikringene utgjør «fellesforsikringen».

InfoBANK henviser her til: AFOP – Association of Foreign Property Owners in Portugal. De bestreber seg på å være oppdatert på de sist vedtatte lover og bestemmelser, og har mye nyttig informasjonsmateriell..

AFPOP har fått til rabattavtaler med forskjellige tjenesteleverandører, så kontingenten er fort inntjent. – For forsikringer finnes forsikrings-meglerselskaper. De har forhandlet frem “de beste tilbud” fra omkring 60 offisielle forsikringselskaper innen alle kategorier.

Bruk Linken under for nærmere orientering om de ulike selskapene.

Medlemmene skriver også om sin ...

INNSIKT og ERFARINGER om å være norsk i Portugal

Etter 13 år fikk vi lekasje i koblingen mellom badekar (innstøpt) og avløp. Det førte til at det dryppet fra taket hos naboen under.
Kontaktet forsikringsselskapet en rekke ganger. Fikk automatisk svar på mottatt mail, men heller noe mer. Ringte flere ganger, men systemet med ulike valg er ikke lett, når språket ikke beherskes. Kommer til slutt frem til riktig avdeling og en hyggelig saksbehandler som sier at saken fortsatt er til behandling.
Blir litt oppgitt og overveier å bytte selskap.

SVAR: Husforsikring er ikke så vanlig i Portugal, da det er sjeldent at huset feks brenner ned. Skulle det bli en vannlekkasje, så tar man som regel regningen selv eller krangler med kommunen som i sin tid byggegodkjente røropplegget. Har hørt div historier om de som har vunnet fram og ikke.
Samme gjelder om man bor i et såkalt Condominium, altså en type boligbyggerlag. Han i A blokken i første etasjen er ikke så interessert i å betale regningen til han i åttende etasje når det kommer til forhandlinger om å betale for skadene.
Resultatet er lang konflikt og rettssaker som går over år.
Har du pengene kjøp forsikring som dekker dine behov, men les kontraktene nøye, gjerne godkjent av en advokat eller notórius”.

LEXIA anbefaler profesjonell hjelp til å tegne de forsikringer som du trenger i din situasjon.  – Mange har fått god hjelp av medlemsorganisasjonen AFPOP – som presenteres under.

Er det noen som kan anbefale et forsikringsselskapselskap eller varsle om selskap som ikke gir så god service?

ETT MEDLEM SVARER: “Forsikringer er en jungel. – Bil forsikring er imidlerntid enkelt, de får man i banken. Jeg har full kasko på min bil og betaler 600 € i året, men så jobber fruen i bank og jeg får rabatt.”

LEXIA anbefaler aterkt kontakt og eventuelt medlemskap i AFPOP, som siden 1987 har  har vært den største foreningen for utenlandske innbyggere i Portugal. Siden starten har den levert et omfattende utvalg av informasjonstjenester og støtte til utenlandske innbyggere og besøkende. Foreningens navn AFPOP, står for Association of Foreign Property Owners i Portugal.
En god nyhet er imidlertid at du ikke trenger å være verken utlending eller eie eiendom i Portugal for å bli med de 8000 eksisterende medlemmene og å få oppdatert informasjon og hjelp fra et dedikert, profesjonelt team. For mere informasjon, følg linken.

Status:
HELSEMESSIG UTFLYTTET

Hva med sykeforsikringer?  – Her er noen medlemserfaringer:

“Min erfaring er at Helse og sykeforsikring er en jungel. Har man fast jobb her i Portugal så tilbys det ofte en sykeforsikring og pensjonsforsikring som trekkes fra lønna (anbefales). Det betyr i praksis at en portugiser med “riktig” jobb kan gå av med pensjon et sted mellom 50 og 60 år. En slik forsikring kan også dekke ektefelle og foreldre.. Jeg dekkes for eksempel her av min frues forsikring som er veldig bra. Den dekker også hennes foreldre. Mao svært omfattende.. “
“Ellers finnes det mange små forsikringer gjennom bankkort og kundemedlemsskap som feks Continente kort, som kan lønne seg til småting.”

Portugal: Viktig link om Helse

Forsikring er politikk. For behovet for trygghet er jevnt fordelt når det gjelder. Det erfarer de fleste av oss. Hvordan vi sikrer oss ? - påvirkes imidlertid av samfunnet rundt oss. - Slik blir forsikringer politikk. Desto mindre statlig solidaritet, desto flere private forsikringer. Noe å tenke på når du skal sikre deg selv og dine i et nytt land.
Teologen / Jan Petrus
Jan Petrus Hagberg
Redaktør/ Clube Noruegues em Portugal
%d bloggere liker dette: