fredag, desember 2, 2022

Vi spurte:

Hvor er ditt spesielle sted i Portugal? – og Fredrik Julian Lie-Hagen svarte: » Porto – en uslepen diamant som fortjener å bli oppdaget av mange – og som ble mitt førstevalg»

Fredrik Julian Lie-Hagen:

PORTO - mitt førstevalg....

Hvordan er «ditt» Porto
i forhold til flyplass, tettsteder, storbyer, hav og fjell og landskap?

Porto. Portugals nest største by. Hvordan beskrive Porto? Man kan begynne med knallharde facts: Portugals nest største by med en befolkning på rundt 1.8 millioner mennesker (storbyområdet Porto inkludert de omkringliggende kommuner) som har eksistert siden 300-tallet f. Kr. har sin beliggenhet ved Douro-floden og helt i vest renner Douro-elven ut i Atlanterhavet. – Porto er en av Europas eldste byer som fremdeles eksisterer den dag i dag. Porto er dessuten angivelig byen som ga landet og nasjonen Portugal dets navn ved Portos romerske navn Portus Cale («Havnen i Cale»). Videre er byen anerkjent som verdensby på Gamma-nivå av Globalization and World Cities (GaWC) og er da i det gode selskap med fire andre byer på Den iberiske halvøy: Lisboa, Madrid, Barcelona og Valencia.

Hvorfor jeg valgte Porto ?

Min historie for at jeg flyttet til Porto var utslag av tilfeldigheter. Jeg kommer fra en slekt som har en tradisjon for og en tendens til å forlate Norge og slå seg ned i andre land. Jeg visste utmerket godt at jeg også kom til å føre denne tradisjonen videre. Jeg hadde egentlig i utgangspunktet valgt Italia (som jeg fremdeles har et nært forhold til), før en nær venn av familien tipset meg om Portugal. Jeg likte tanken om å slå meg ned i Portugal, men Porto ble valgt etter å ha hørt «på råd av erfarne fjellfolk» – i dette tilfellet fått tips fra en tidligere kollega av min far som har en svigerfamilie utenfor Porto. Jeg dro til Porto våren 2019 på rekognosering for å se om byen var noe for meg, og noen måneder etter flyttet jeg til Porto og har ikke angret på det siden!

Avstander og transport

Avstandene mellom Portos storbyområde og de omkringliggende kommunene som utgjør det metropolittiske Porto (Área Metropolitana do Porto) er relativt små og kan være ganske uoversiktlig når mange ikke vet hvor grensen egentlig går (så før man flytter hit, finn ut hvor grensen går!). Porto har som mange andre storbyer et stort og sterkt kollektivtilbud som består av T-bane, to typer trikker (hvorav den ene ligner mistenkelig på trikkene i San Francisco!), busstilbud og ikke minst ferdsel på Douro-elven (som gjerne er for turister). Porto by har to jernbanestasjoner: São Bento (som nærmest er en turistattraksjon i seg selv og faktisk er på UNESCOs verdensarvliste!) og Campanhã, som er hovedjernbanestasjonen. Vil man rundt omkring i Portugal med tog, vil Campanhã være det naturlige valget. Porto har også en bussterminal hvor man kan reise med buss både innenriks og utenriks (blant annet enn bussrute som går fra Porto til Madrid). Portos flyplass er Francisco Sá Carneiro Airport som har sin beliggenhet cirka 15 km nordvest for sentrum. Porto har et godt taxitilbud, men dessverre er det ikke alle taxisjåfører som er like støe i engelsk, noe som kan være en liten utfordring for den som ikke behersker portugisisk.
Transportmessig er Porto helt suveren siden det er nær sagt umulig å ikke komme seg fra sted til sted, men som sagt kan språkbarrierer forekomme, så poengsummen blir følgende: 9/10!

Porto er Portugals nest største by, og som storbyer flest må man nok opp i høyere priser, men sammenlignet med andre europeiske storbyer er eiendomsprisene i gjennomsnitt €2,389 per kvadratmeter, noe gjør Porto relativt billigere enn sammenlignbare byer. Porto er også billigere enn Lisboa hvor prisene i gjennomsnitt er på rundt €3,615 per kvadratmeter.

Dersom man velger å leie en 2-romsleilighet i Porto, blir leieprisen per måned i gjennomsnitt rundt €1,200. Det må også nevnes at prisene vil avhenge av beliggenhet og dersom man ikke velger å bo helt nede i sentrum og helt nede ved Douros bredder eller utenfor Portos grenser, vil prisene senkes ytterligere. Det må også bemerkes at det kan være man må gjøre en ekstra innsats for å få solgt en eiendom i Porto enn eksempelvis Lisboa fordi eiendomsmarkedet visstnok er tregere. Et annet trekk man kanskje bør se på er hvor mye oppussing og renovering som trengs når man skal velge eiendom.

Levekostnadene i Porto er overkommelige, men å spise og drikke ute vil variere (men overkommelig dersom man snakker om «norsk lommebok»). Porto har mange spisesteder, deriblant fire restauranter med Michelin-stjerner, og restauranter med de stiveste prisene vil være rundt Praça da Liberdade, Portos ubestridte bysentrum, men har man inntekter fra Norge vil prisene være langt under det man ellers ville måtte ut med dersom vi snakker om Oslo, Bergen og Trondhjem.

JOBB- MULIGHETER

Jeg vil tro at Porto er som storbyer flest at det vil lokke unge mennesker dit og arbeidsmarkedet vil være deretter, og om ikke enda skarpere konkurranse om jobbene nå som pandemien har ført til massearbeidsledighet i Portugal og øvrige deler av verden. Porto har en utrolig lav kriminalrate og er en utrolig trygg by!

Porto er med sine priser et godt alternativ, selv om man må bruke litt tid på å samle kunnskap til å få full pott og kanskje belage seg på oppussing, men med en trygg by og bo i, så vil Porto være en by man kan «safe» på dersom man ikke velger Lisboa men likevel vil leve urbant, så poengsummen blir 9/10.

Kultur og øvrige gleder ...

Hva kultur angår er Porto et kapittel for seg og en av byens største kulturelle stoltheter er selvfølgelig FC Porto – som fotballmessig er en av Portugals Os Três Grandes utenom Benfica og Sporting CP. Portos innbyggere er vanligvis rolige mennesker, men vinner FC Porto enten Primeira Liga, Taça de Portugal/Supertaça Cândido de Oliveira eller selveste UEFA Champions League, kan man banne på at det ikke blir et eneste tørt glass igjen i hele byen! Da Porto ble Europeisk kulturhovedstad i 2001 førte det til et vell av kulturtilbud, som byggingen av Casa da Música som ble ferdigstilt i 2005. Byen er et skattkammer av kunst og kultur og noen av dem har skjedd mer eller mindre utilsiktet. Et eksempel på et slikt tilfelle er da Livaria Lello, en av verdens eldste bokhandlere ble brukt som modell for den fiktive bokhandleren «Flourish and Blotts» i
«Harry Potter»-universet av «Harry Potter»-skaper, tidligere Porto-beboer og tidligere stamkunde i butikken, J. K. Rowling!

De fleste av turisters møte med Porto vil i hovedsak dreie seg om keramikken som preger bybildet både gjennom arkitektur og håndverk, samt portvinindustrien. Uansett om man bosetter seg i Porto eller bare besøker byen, vil jeg spesielt oppfordre å besøke et av portvinhusene som befinner seg i Vila Nova de Gaia på sydbredden av Douro! Jeg vil også anbefale en tur innom Forte de São Francisco Xavier do Queijo, et gammelt fort helt i vest der Atlanterhavets bølger drønner som en rambukk mot stranden nedenfor, både for å se museumsgjenstander som bevitner Portugals tidligere rolle som kolonimakt, men også for en fantastisk utsikt mot Atlanterhavet! Av fritidstilbud har Porto en rekke muligheter for adspredelse: Alt fra løping i den store byparken i vest på kloss hold til strendene og Atlanterhavet, samt Forte de São Francisco Xavier do Queijo, til golf og til og med cricket utenom vanlige treningsstudioer. Jeg vil også anbefale en tur til Igreja dos Clérigos som med sitt klokketårn er et av Portos symboler og har byens mest fantastiske utsikt! Av andre norsk-talende i Porto så finnes de, men Porto er fremdeles en by som for nordmenn er en uslepen diamant, så det finnes ikke like mange nordmenn i Porto som i Lisboa og Algarve.
Kulturelt og øvrig er Porto en uslepen diamant som fortjener å bli oppdaget av mange flere, så poengsummen blir 10/10!

Hvorfor velge Porto ?

Hvis man vil til Portugals virkelige røtter, men likevel til et Portugal utenom det vanlige, samtidig skaffe bolig og leve i og rundt en europeisk storby til en relativt billig penge dersom man sammenligner med andre storbyer i Europa, vil leve trygt og rett og slett bo blant mange fantastiske mennesker, vil Porto være en uslepen diamant som ikke skuffer deg – snarere tvert om!

KLIKK og les fortellinger om hvor nordmenn bor:

Fredrik Julian Lie-Hagen / Mitt Porto

Steinar da Silva Knudsen / Mitt Marvao

Kommer:

Elin Moe / Palmela i sentrum ...

Jan Kidøy / Alvorge - mitt Portugal ...

%d bloggere liker dette: