mandag, desember 5, 2022

ETABLERING / RELOCATION 01 - 15

Tema 14 : Kjøp av bil.

BAKGRUNN:
Kan jeg som utlendning
kjøpe og registrere bil i Portugal ?

Som «bosatt» i Portugal som «Residenca Estrangeira» kan du kjøpe og bruke bil som en portugiser. Biler er imidlertid dyre pga offentlige skatter og avgifter. – De fleste velger derfor mindre biler enn i Norge.
Ved registrering kreves: Pass, NIF-nr. og Bankkonto.

Spørsmål:

Jeg planlegger bilkjøp og tenker på kostnadene.
Er det noen som vet hvordan «årsavgiften»
og andre avgifter beregnes her i Portugal?FAKTA-boks: LEXIA svarer ...

Som «bosatt» i Portugal med fast adresse og bostedsbevis «Freguiesia»  kan du som «Residenca Estrangeira» ( se avsnittet nederst på siden om: skattemessig emmigrasjon ) kjøpe og bruke bil som en portugiser. Biler er imidlertid dyre pga offentlige skatter og avgifter.
Ved registrering kreves: Pass, NIF-nr. – Bostedsbevis og Bankkonto.

Årsavgiftene varierer naturligvis i forhold til alder og bilmodell, men som et lite eksempel koster bilen / 2016 –  på bildet over følgende:

Årsavgift ca. EUR  105,-

Årlig EU-kontroll ca. EUR   30,-

Ulykke / Casco – forsikring ca. EUR 500,-

VIKTIG KONKLUSJON

Om du ser helt til høyre på bilnummerskiltet ser du 2 små tall over/under hverandre.
Det øverste er årsmodellen på bilen din.
Det nederste er måneden bilen skal inn på EU-kontroll.
Beviset på utført EU-kontroll skal stå i en liten plaslomme på innsiden av frontruta, sammen med Forsikringsbeviset. – Vær imidlertid oppmerksom på at måned og dag står i motsatt rekkefølge, av hva vi skriver i Norge. –
Det kan være godt å sjekke med “lupe” før du blir stoppet i kontroll langs veien. – Er datoene overskredet blir du avskiltet på stedet og må til ditt regionale IMT-senter for å betale boten og å få godkjent dokument i frontruten. Av egen erfaring vet vi at det kan koste mye både i penger og i tid.

Medlemmene skriver også om sin ...

INNSIKT og ERFARINGER om å være norsk i Portugal

Er det noen som vet hvor jeg skal gå for å få vist/tatt Eu kontroll av bilen min?
Bilen er kjøpt og betalt i butikk i byen hvor vi bor.
Takknemlig for om noen kan svare meg med hensyn til EU-kontroll av bil i Portugal.

SVAR: Her i Portugal er det visning hvert år på eldre biler.

Årlig kontroll bør man være glad for. Portugal har også topp moderne kontrollstasjoner i mange byer. Som hjemme kan du også gå til din merkeforhandler som kan få plussalg om de finner noe de gjerne vil bytte.

Ett medlem forteller: «Etter å ha hatt 4 biler på 18 år er jeg bare glad for kontrollen som koster ca 30 €.
Kontrollverkstedene er gjerne store anlegg – i byen hvor vi bor er det 3 løp for personbiler og ett for tyngre kjøretøy. Hvert løp har 4 stasjoner – 3 av dem med store dataskjermer . Jeg var første gang til kontroll med en bil i 2003 – fordi jeg har en bil fra 2006 og må inn hvert år. Noen av mekanikerne kjenner meg faktisk igjen og fordi jeg må snakke engelsk. Kontrollen foregår ved at man sitter i bilen på stasjon 1 og 4.

 

Spørsmål: EU-kontroll?

Trenger du EU-kontroll, besøk websiden
https://www.cima-sa.pt/centros – hvor du finne verksteder som utfører EU- kontroll på bilen din. – Mange steder kan du bare besøke uten å bestille time, om du stiller opp når de åpner. – Men husk at kontroll foretatt i Portugal er ugyldig i Norge – hvis du tenker på å ta bilen hjem.

På stasjon 1 er det motorkontroll -sensor til motoren og slange på avgassen.
Man får ordre om å ruse til 3 000 rpm -3 ganger. utslippene kan leses på skjermen og maks grenser vises først – Så er det lysene Høyre – venstre – bremse og hazard – fjernlys måles ,

Så må man ut – Fjæring – støtdempere og bremser utfører mekanikeren selv i førersetet.

 På stasjon 4 er man igjen med og kjører fram- og bremser – to ganger – så en siste og på med håndbrekk. Jeg får en hyggelig bilprat og «min» mann er Citroenfan så alt er trivelig
Særlig når det ikke er anmerkninger. Resultatet skal på en liten plakat i frontruta og der skal også forsikringsbeviset stå.»

Spørsmål: Betaling av bompenger.

Er du på langtidsferie eller bor fast i Portugal, lønner det seg og tegne abonnement på den elektroniske tjenesten til Via Verde. – Det fungerer som bompengebrikker hjemme, og du kjører trygt og kontantfritt overalt. – Ellers er erfaringen at bomavgiftene på de store mortorveiene er dyre, mens parkering og lokale bomveier stort sett er veldig rimelige.

Ett medlem forteller:

«Bare sånn til opplysning. Vi fikk idag en regning fra Globalvia, lurte jo på hva det var. Det fant vi fort ut, vi har jo kjørt noe i Portugal med vår norskregistrerte bil, ikke hvert så flinke til å betale bompenger kanskje.
Idag kom regningen, den første passeringen 14/4/18 og den siste 6/10/20 fra våre to turer opp og ned med den bilen.
Opprinnelig beløp 486,28 inkl gebyr 1288,97″

Så ta en tur til en PayShop
om du har brukt en bil med norske skilter i Portugal.

Les også: Skattemessig Emigrert.

Ved utflytting fra Norge må en velge mellom status som «Skattemessig bosatt» til Norge, eller «Skattemessig emigrert» fra Norge. – Det siste er en avgjørende beslutning som i praksis krever opphør av norsk skatteplikt som bosatt i Portugal etter fire år. – Betingelsene er imidlertid tøffe og innebærer bl.a.

  • Du må kunne legitimere at du har egen selvstendig bolig i Portugal.
    At verken du eller dine nærstående i løpet av fem sammenhengende år ikke benytter, eller har tilgang til bolig i Norge.
    At du ikke lenger har arbeidsmessig tilknytning til Norge.
    Ikke har ektefelle og/eller barn i Norge.
    Ikke har noe annet enn sporadiske opphold i Norge i løpet av året.

I praksis betyr dette at du i løpet av de første fem årene verken kan eie eller leie eller disponere noen form for eiendom i Norge. Dersom dette oppfylles kan du etter det femte året søke portugisisk status / statsborgerskap som «regular residents» med alminnelig skatteplikt til Portugal. – Med en slik status kan du søke om 15 prosent norsk kildeskatt
på dine norske pensjoner . – Slike pensjoner er: Offentlige tjenestepensjoner / Private tjenetspensjoner og Andre private pensjoner. – Det henvis ellers til fyldige beskrivelser på www.skatteetaten.no

Portugal: The Best Experience Ever

Bilen illustrerer den ubehagelige sannhet at det er farlig å leve. Friheten bilen gir oss, er alltid bare ett rødlys og sirener fra
situasjoner og ulykker og livstruende skader.
Gleden bilen gir oss ved å øke livsrom og opplevelser i en uendelig strøm av inntrykk,
spyr samtidig ut gasser og miljøforurensning som dag etter dag
reduserer jordas bæreevne og fremtid.
Det gjør bilen og vår bruk av bilen til ett av livets største paradokser.
Spørsmålet blir: Hvordan kan vi kunne elske livet, og samtidig elske bilen?
%d bloggere liker dette: