fredag, desember 2, 2022

Vi spurte våre medlemmer:

Hvor er ditt spesielle sted i Portugal: – og Atle Sviland svarte:
«Det ble Albufeira, da hun som ble min kjærlighet sendte meg en SMS med ordene: Atle – hvor er du?»

Atle Sviland:

ALBUFEIRA FOR MEG ....

Hvordan er «ditt Algarve»
i forhold til flyplass, tettsteder, storbyer, hav og fjell og landskap?

Jeg heter Atle og er 45 år,  og bor i Algarve, i Albufeira. Og hvorfor jeg valgte Portugal og Albufeira? Er mer en tilfeldighet. Jeg forelsket meg i en portugisisk kvinne på Tinder, ja alt kan skje. Hun bodde og bor i Albufeira, så det ble plassen.

Albufeira er en utskjelt plass og har sitt rykte, pga turismen. Vi invaderes hvert år av partykåte europeere som har opphevet alt av lover og regler for noen dager i sol og billig drikke. Joda det høres gale ut men det er ikke alltid slik. Jeg bor i the old town som kalt på på folkemunne. En gammel fisker landsby omgjort til turisme. Her er det 150m til stranden og rikelig med cafeer og restauranter, og ikke fult så gale som the strip, hvor alle party glade engelsk tallende  tror alt er fritt vilt. 

Her har jeg nærhet til det meste. En cafe, snarkjøp, farmacia og en pub, innen en radius på 40m. Da jeg enda er i førtiårene så søker jeg ikke stillhet, men liv å røre. Her får jeg det meste av det. Et Supermarked har jeg også innen 500m gange. Men viktigst av alt her, bare 150m til Praia do Pescadores. 

Midt i smørøyet ...

Bor man i Albufeira, så bor man omtrent i midten av de to store metropolene her i Algarve, vi snakker om Faro og Portimao. Egentlig to drittbyer begge. Fylt til randen av kaos og stygge boligblokker fra diktatorens tid. Billige et og to roms leiligheter for folk flest. 

Faro har sin fordel da de har En flyplass, minuset er at de har IKEA om du bor sammen med en handlekåt kvinne som elsker nips og ubrukelige ting som kastes etter bruk. Portimao har kun en fin strand og et nyere sykehus. Sogner du til Albufeira så er det nok bedre å bli syk i Lagoa. Da blir du sent til Portimao. Stopper hjerte å slå i Albufeira, blir du sent til Faro om du ikke har helseforsikring, da det er et privat sykehus her. Luftambulanse er det lite av, så hvis uhellet er ute så er det god sjangs for at du er dau før du kommer frem til et offentlig sykehus. 

Er du en fjellgeit fra Norge så finnes det ET fjell her i Algarve. 

Monchique! Det har den nette sum av en høyde på hele 907m. Skal du spasere opp på denne nuten, trenger du ikke å kle deg opp i dyre fjellstøvler og spaserstokk med hatt som en franskmann eller tysker på tur. Det holder med joggesko for en nordmann. Og skulle du være litt uheldig så kan det forekomme litt sludd på toppen i vinterhalvåret. Ok greit med et par raggsokker i sekken. Ellers har Portugal en alpint kjører. Men han kommer fra nord og har nok aldri stått på ski ned fra bumpen i landskapet som jeg kaller Monchique. Men algarvenerne er stolte av fjellet sitt. 
Ellers finnes det endeløse sandklipper å gå tur langs. Gulbrune klipper som strekker seg langs de flotte strendene vi har her i sør. En geologs våte drøm som jeg sier. Her er det bare å pikke litt i sandfjellet og du finner en forsteining av et eller annet.

Mitt Algarve  i forhold til geografi, klima, eiendomspriser, leiepriser, levekostnader og livsbetingelser ..

Ja hvor skal jeg begynne? Geografi og klima her i sør er enkelt. Det nevnes 300 dager med sol i året. Mao varmt og tørt som et brukt sandpapir. Til tider kan man oppleve et varmt og fuktig klima som igjen gir en form for allergi, som fører til tette luftveier og snuete nese (som regel vinter og vår). Ellers er det kjente luftveisinfeksjoner i vinterhalvåret pga dårlig lufting i et bygg laget av betong. Det skulle bygges enkelt og billig iflg Salazar den ikke demokratiske lederen av Portugal, men som de fleste av den eldre garde elsker enda. Han fikk ting gjort sies det. 

Har du planer om å kjøpe noe her i sør eller Portugal generelt, så snakker vi norske priser. Her i sør deles området inn i normalt, first line, second line, third line osv. Du må betale for det du vil ha. En leilighet  med to soverom, sjø utsikt, tilgang til et svømmebasseng, garage og ca 1km fra stranden og andre fasiliteter, koster fort 3 millioner. Drar man mer innenlands, får man fort et hus med hage og basseng til enogenhalv million. Det kommer ann på hva du vil og vil ha. 
Når det kommer til leie så man nok ut med en ca 700+ euro om det er sentralt for en toroms. Ellers må man betale ca 350-400 for leie av et rom. Portugiserne vet å sko seg. De vil ha turisten som betaler 1000euro for en uke isteden for han som betaler punktlig 700 hver måned. De som har penger, har penger og gir ingenting gratis. 

Tja skal du jobbe her? For guds skyld lær deg språket! Kan du ikke språket så er neste jobb i en bar nær deg. Du kan ha fagbrev og doktorgrad, men det hjelper lite hvis du ikke kan språket. Selv er jeg utdannet it-ingeniør, men det hjelper ikke når jeg ikke prater det latinske språket også kalt portugisisk. Minstelønnen i Portugal er ca 7000nok, men er du heldig så får du nok 15000nok om du gjør en god jobb. Men  husk at i Portugal har de 6 dagers arbeidsuke og du er nok tvunget til å ta en to timers lunsjpause. Og skulle du være så heldig å få deg en jobb her. Så er den nok bare på en sesong kontrakt. Fagforeninger står veldig svakt i Portugal tross deres sosialistiske holdninger.

Mine opplevelser om Kulturliv, restauranter, fritidstilbud, skoler og helseinstitusjoner ...

Vel her i Albufeira har vi nok av restauranter, alt fra de med stjerner i guiden til de enkle som gir deg et stappfult måltid for en sum av enkle 7 euro. Så her er det mer enn nok å velge i. 
Kulturliv er så som så, skal du se noe så må du dra til Lagoa, Silves, Portimao eller Faro. De har en eller to utstillinger her på rådhuset om du er interessert i kunst. Ellers tenker jeg at et problem i Portugal  er  at barn ikke har tresløyd, metallsløyd eller annen formingsklasse på skolen. En portugiser som ikke utdanner seg i et yrkesfag, er rett og slett trenevet som vi sier på Jæren. De maler ikke sin egen husvegg, det er for komplisert. 
Joda jeg kjøpte en fotball å tenkte nå skal jeg få fart på gjengen. Problemet var bare det at det ikke fantes en løkke til å spille litt ball på. Jo det finnes et anlegg her ovenfor med fire fotball baner, men du må betale for å bruke dem. Ingenting er gratis. Så her kunne myndigheter lagt mer til rette for folk flest. 
Skolene minner meg mer som fengsler, da de er så inngjerdet. Muligens det er kriminelt å gå på skole i Portugal, det ser hvertfall slik ut. Kommer du for sent? Må man da ha med stige for å komme inn? Du ser heller ingen barn som leker i gata. Det kanskje farlig å være barn i Portugal. 
Helesinnstutisjonene har jeg omtalt. Bor du langt vekke fra et hospital så er du nok dau før du kommer inn om du ikke har forsikring !

Hva 
betyr mest
der du bor?

Først og fremst min frue Maria. Etter å ha tilbragt noen sesonger i Alvor (Portimao) som fallskjermhopper. Måtte jeg dessverre hjelpe en venn med appen Tinder. Ja appen der mennesker søker selskap med sin art. Jeg fikk ikke se på min venns app når det var å hjelpe, så jeg måtte installere min egen for å  bistå. Resultatet ble en «match», jeg hadde sveipet til høyre.

Kjærlighetens bingo!

På vei til Lisboa fra Alvor, bar det mot hjemreise til Norge.

Hun som ble min kjærlighet sendte meg en melding
Maria:
«Hvor er du?»

Jeg: «
På vei til Lisboa for å fly hjem.»

Maria: «Når kommer du tilbake?»

Jeg entret ut av  flyet å skrudde av telefonen.
Etter noen timer landet flyet i Norge.
Jeg svarte:
«Vet ikke jeg må sjekke ut.»

To timer senere sendte jeg en melding til Maria:
Jeg skrev:
«Kan komme på fredag og møtes på lørdag.»

Siden den gangen har jeg blitt her.

Men foruten Maria så betyr venner også mye. Her har jeg fått mange nye venner . Alt fra lokale til internasjonale.  Skal man bli involvert i det lokale samfunnet, så bør man finne seg i og gjøre en innsatts selv. Det var ikke så enkelt å knekke koden, men jeg gjorde det. Av og til hadde jeg meg en pils eller to på den lokale kafeen.     Blikkene var lang og spørrende. Men ingen sa noe eller spurte meg. Jeg ga f… og gikk der om og om igjen helt til en tok motet til seg og spurte hvor i England jeg kom fra.
Jeg kommer fra Norge og ikke England . Han svarte med : Eu gosto norueguês ,muito bem! Bacalhau! Jeg har blitt tatt med inn i varmen, jeg var nå blitt godtatt. Og det er det som er så viktig. Å ha lokale venner og et nabolag betyr så mangt. Vi er ikke i samme alder osv, men vi hilser på hverandre når vi møtes, spanderer et glass eller en kopp, prater sammen, utveksler meninger selv om vi er uenige. Vi er venner uansett. Vi har møttes, pratet sammen, vi har ledd sammen. Vi er blitt venner og aksepterer hverandre uansett kultur og språk. Jeg bare elsker nabolagets originaler. 

Til slutt kan jeg nevne at det og ha flyttet til Portugal  har gitt meg et annet syn på enkelte synspunkter. Det kommer en flyktning eller asylsøker til Norge. Personen kan ikke språket, kjenner ikke kulturen  eller livet. Jadda! akkurat som en nyinnflytta nordmann i Portugal. Så likt, men ingen forskjell på oss. 

Se og les andre fortellinger om hvor nordmenn bor:

Kommer:

Fredrik Julian Lie-Hagen / Mitt Porto

Elin Moe / Palmela i sentrum ...

Jan Kidøy / Alvorge - mitt Portugal ...

%d bloggere liker dette: