fredag, desember 1, 2023

ETABLERING / RELOCATION 01-15

Tema 04 : Trenger jeg Portugisisk Bank?

BAKGRUNN:

Etablering i Portugal er som et domino-spill hvor den ene brikken hviler på den andre.
Det begynner med NIF-nummeret som er nødvendig for å kunne leie/kjøpe bolig som igjen er nødvendig for å kunne opprette en bankkonto som igjen er nødvendig for å å kunne betale en rekke tjenester.
Ved ditt første bank-besøk bør du minst medbringe: Gyldig pass, NIF-nummer og legitimert boligadresse / Atestado de residencia

 

Spørsmål :

Hei, jeg får min pensjon i Norge og bruker norsk VISA-kort
for dag-til-dag-betalinger her.
Jeg lurer imidlertid på  å opprette en bankkonto i Portugal, for så å overføre en større sum noen ganger i året. – Blir det  valuttamessig rimeligere enn å bruke mitt norske bankkort?
Hvordan gjør dere det ?

 

FAKTA-boks: LEXIA svarer ...

Kjære dnkp-kontakt,

En portugisisk bankforbindelse er nødvendig, for å leie, kjøpe bolig eller har andre faste utgifter som du må betale regelmessig. – De fleste banker har gode nettsteder for “homebanking” på engelsk. – Det å opprette konto er imidlertid et omfattende prosjekt som krever en masse dokumenter.
Ved ditt første bankbesøk bør du minst medbringe: Gyldig pass, NIF-nummer og legitimert boligadresse /Atestado de residencia

Ved å opprette en “Conta a Ordem” får du også bankkort. – Søker du imidlertid om kreditkort må du være forberedt på å fremlegge både skattemeldinger, inntektsbilag og bevis på uklandelig vandel, dersom du ikke stiller med en portugisisk rådgiver, eiendomsmegler, advokat el.

VIKTIG KONKLUSJON:

Bruk av norske penger i utlandet, medfører veksling som igjen er avhengig av dagens kronekurs,  i tillegg til de ulike bankgebyrene som beregnes. Det gjelder derfor å finne det som gir «best-praksis» for deg. Det avhenger igjen av dine spesielle behov.
Generelt vil LEXIA anbefale at du oppretter en portugisisk driftskonto ( Conta a Ordem ) i din nærmeste lokalbank. – Overfør til denne kontoen det du trenger til faste utgifter som husleie / condominium, strøm, vann, gas, internett mm – hver måned, eller hvert kvartal, når kursen mellom NOK og EUR er best. – Be den banken du bruker i Norge om hjelp til å opprette en €-konto. Når det er gjort kan du overføre € til en portugisisk konto (om du har). Ved slik overføring får du betydelig bedre €-kurs enn om du ber din norske bank om å overføre € til en portugisisk konto, uten å ha en egen €- konto.

Opprett deretter faste betalingsordninger med banken.
Til driftskontoen / Conta a Ordem, kan du søke om debetkort / Visa / Master ol – for dine daglige varekjøp. – Kostnadene ved bruk av portugisiske banktjenester er imidlertid dyre, så sjekk grundig hva som kan lønne seg best for deg. –  Mange velger derfor å bruke norske kreditkort, til sine daglige utgifter.
HUSK imidlertid alltid å veksle i EUR – som alltid gir best kurs.
På de ulike kreditkortene er det imidlertid store forskjeller i pris og kostnader ved bruk i utlandet. – LEXIA anbefaler at du tar en kikk på linken:

https://e24.no/pri…/i/GG6JeB/gebyrfrie-bankkort-i-utlandet

 

Medlemmene skriver også om sin ...

INNSIKT og ERFARINGER om å være norsk i Portugal

Bruk av norske kreditkort i Portugal

Bruk av norske kreditkort i utlandet er ikke så enkelt. – Mange av bankene tar solide gebyrer ved kontantuttak, mens andre kamuflerer utgiftene gjennom det såkalte valutapåslaget på 1,75 % som så og si alle norske banker benytter seg av. – I følge nettstedet: Dine Penger, utgjorde valutapåslaget en milliard NOK siste året. – Valutapåslaget skal ifølge bankene dekke valutarisiko, avgifter til Visa og andre kostnader bankene har ved kortbruk i utlandet. Generelt anbefaler Dine Penger at du i utlandet bruker kredittkort til varekjøp og debetkort til uttak av penger fra minibank. Dette både av hensyn til sikkerheten og anvendeligheten.
Kredittkortet gir deg en ekstra garanti dersom du blir svindlet eller dersom det er feil på varen eller tjenesten du har kjøpt. Med kredittkort kan du således kontrollere regningen i etterkant og nekte å betale omstridte krav.

To populære og gebyrfrie kort

To av de mest brukte kreditkortene for utenlandsbruk ser ut til å være Bank Norwegian VISA – og Bank Santander Gebyrfri VISA Gold.

Bank Norwegian VISA gir «Bonuspoeng og fungerer også som bonusprogram for Norwegian. Gir deg cashpoints (1 cashpoint = 1 krone) på 5 prosent eller 20 prosent ved kjøp av flybilletter utenlands,  og 1 prosent på alle øvrige kjøp. Ingen rentebelastning på minibankuttak såfremt du betaler innen forfall.
NB! 39 kroner i gebyr for innenlands minibankuttak, mens:  0 kr for utenlands.

Gebyrfri VISA Gold – oppleves også som rimelig dersom hele beløpet betales på forfallsdato. I motsatt fall regnes renter fra kjøpstidspunktet – også for varekjøp! – Noe som kan koste dyrt.

Tusen takk -

medlemmer skriver også---

“Takk takk takk for alle svar. Det var det jeg trodde, at jeg kunne bli litt lurere Fra nå av er det kun overføring og mitt gule Millennium-kort som gjelder for meg!”

“Jeg overfører også hver måned fra bank i Norge til bank i Portugal. Jeg bruker også Norwegian kort, og  betaler hver måned det jeg bruker så sliper jeg å betale renter og avgifter. Det lønner seg å se hver dag på valuta kursen for den varierer veldig fra dag til dag. Hvis du må bruk norsk kort for å ta ut penger i minibank husk å ikke godta forslag som kommer om å veksle i kroner.  Velge du euro sliper du å betale valuta kursen til butikken.”

“Jeg bruker også Bank Norwegian-kortet, og tjener i Cashpoints en eller to turer til Norge hvert år.”

“De fleste av oss som har det, har nok etablert en bankkonto i portugisisk bank i forbindelse med kjøp av bolig. Jeg husker i hvert fall at vi måtte ha et “fiscal number” som er døråpneren til ALT i Portugal. Du får ikke kjøpt eiendom uten fiscal number – og heller ikke opprettet en portugisisk bankkonto.
Jeg foreslår du går til den portugisiske banken du gjerne vil åpne konto i, ta med passet ditt, og spør.?

“Vi överför större belopp hit till Portugisiskt bankkonto när kursen känns ok. Kolla vilka länder som ingår i SEPA betalsystem då är det kostnadsfritt.”

Bruk LEXIA - trykk på bildene og les mere om ..

En bankkonto er nøkkelen til egen bolig i Portugal som i de fleste andre land. Terskelen er imidlertid høy. Du må fremlegge både inntektsbilag og attest for uklanderlig vandel for å få et bankkort. Lån er det mulig å forhandle seg frem til, men ikke avdragsfritt som i Norge. - Er du eldre enn 70 år, blir også nåløyet trangt. Det beste er å ha penger i Norge som kan overføres. Da blir du en verdifull kunde. - Til gjengjeld venter mange gamle hus på utenlandske eiere, om du vil og tør ..
Teologen / Jan Petrus
Jan Petrus Hagberg
Redaktør / Clube Noruegues em Portugal
%d bloggere liker dette: