fredag, desember 2, 2022

Vi leser om:

Quinta Das Merces / Dao – og:

Aune Lohmann

  1. Interessert i vinmakeriet? – Trykk på videobildet ..

Av og til får vi flotte tilbakemeldinger i pressen som både motiverer og oppmuntrer til å stå på videre. Vi noterer med takk og ydmyk stolthet at vi er omtalt i Ingvild Tennfjords bestselger-bok «Norges beste vinkjøp 2022» med vår Jaen rødvin. Boka anbefales forøvrig som oppslagsbok til alle vin-interesserte. Snart er det advent og vi pakker vin til dere, bl.a. Jaen. Tenn lys kjøp en A.L. og ha en fin uke.

VINHØSTEN 2021 KOMMER

«Det nærmer seg årets vinhøst og vi jobber 7 dager i uken som vanlig for at årets vintage skal bli minst like bra som AUNE LOHMANN 2017, 2018, 2019 som er i salg nå. Det har vært en utfordrende sommer med mye fuktig luft og kjølige netter i vingården. Vi får nok en litt mindre avling enn i fjor, men bedre kvalitet. Det liker vi ! Bruk oss folkens. Jeg sier ikke at vi lager verdens beste og snobbete viner men vi lager ekte, ærlige, tradisjonelle , organiske og veganske viner slik de har blitt laget i Dão- distriktet siden romertiden: Minimal påvirkning i vingården og minst mulig og naturlige tilsetninger i kjelleren er slik vi jobber! God pris/kvalitet-ratio! Laget av norsk vinmaker på egen vingård i Portugal! God helg !»

den norske vin- bonden

som etter et langt og suksessrikt liv som skredder, klesdesigner og lærer innen tekstilfag  – i 2010 valgte å kjøpe en eldre, litt forfallen vingård i Dão i Portugal sammen med sin tyske Petra Lohmann.
Ti år senere snakker stadig flere om Aune Lohmann-vinene fra Qunta das Mercês.

Roar har bakgrunn fra tekstilbransjen der han jobbet som designer for blant annet Helly Hansen. I disse årene ble han godt kjent med Portugal der klærne ble produsert. Etter 20 år i motebransjen fulgte 20 år som lærer i tekstil og design på videregående skole. Nå er Roar godt i gang med den nye epoken i livet: vinbonde-epoken

Rendyrker de ekte portugisiske druene.

Druene han snakker om er alfrocheiro, touriga nacional, tinta roriz og jaen for røde viner og encruzado, malvasia fina, bical, barcelo og cercial branco for hvitviner. Etter å ha laget en rød blend (Aune Lohmann Tinto) de første årene, sier han nå at fremover er det enkeltdrueviner som blir hovedfokus. Spesielt glad er han i å utforske jaen (som vi kjenner som mencia i Galicia i Spania, spesielt i DO Bierzo). Men han har også fått stor sans for den hvite encruzado, skriver vin

Fra nybrottsmann til nybygger

Som totalt nybegynner innen faget å lage vin, var Roar avhengig av hjelp og rådgivning da han etter to års opprydning i gårdens gjengrodde 3,5 hektar med vinmarker skulle lage de første vinene. Hjelpen fikk han av Virgilio Loureiro, professor i ønologi og vinbransjens «grand old man» i Portugal. Han ble invitert til gården, likte det han så og bestemte seg for å bistå Roar. Første årgang endte opp med kun 5000 flasker. Deretter har produksjonen økt år for år. Kapasiteten er nå 30 000 flasker, og noe mer enn det tror ikke Roar Aune at han vil lage.

-Jeg har hatt en veldig bratt læringskunde. Nå gjør jeg absolutt alt på egen hånd. Virgilio kommer kun innom for en kopp kaffe fra tid til annen. Jeg begynner også endelig å bli fornøyd med vinene jeg lager, selv om jeg ikke er helt i mål ennå.

Han ønsker å lage vinene sine slik Dão-vinene opprinnelig ble laget. Alt skjer naturlig og ekte. Roar Aune sprøyter ikke, bruker naboens sauegjødsel og håndklipper hver eneste vinranke. Når druene høstes inn, fottråkkes absolutt alt som er plukket. Som temperaturkontroll bruker han Reodor Felgen-prinsipper, som at slanger med kaldt vann overrisler gjæringstankene eller at han i noen tilfeller senker poser med is ned i druemosten.

-Vi har ikke datastyrte kjølingssystemer, så vi er litt avhengig av høyere makter, fastslår Roar. ( Klipp fra Vinpuls )

Quinta
Das Merces

VINHOSDASMERCES.COM

Vinhos das Mercês Lda. – Norwegian Winemaker in Portugal

AUNE
LOHMANN

VINO TINTO

AUNE LOHMANN

VINO PREMIUM

AUNE LOHMANN

Aune-viner-2

VINO BLANCO

AUNE LOHMANN

Aune-viner-2

VINO BLANCO

Medlemmene anbefaler også LEXIA...

MED SINE ERFARINGER - som vår kompetanse ..

Jeg vet ikke hvor mange musikkbarer du finner i Portugal, men de jeg har besøkt har alltid gitt mye glede - fra fado til jazz og irske folketoner. - Ofte velger jeg imidlertid en ”Dubliner” – både her i Cascais og «world wide» når jeg ønsker hygge og litt småprat på ukjente steder! - Musikken er folkelig, sangene gjenkjennelige, kommentarene saftige, ølet bittert og tonen raus og romslig. For en ”Dubliner” er noe mer enn en pub, Med bardisk og scene og widescreen TV-sport, og Pils og Guiness og høye glass og masse lyder, unger og bestemødre, turister og fastboende utlendinger, - er atmosfæren åpen og inkluderende og vennlig som i en stor familie. - Derfor er mitt høyst useriøse tips: Prøv en «Dubliner» -
Teologen / Jan Petrus
Jan Petrus Hagberg
Redaktør / Clube Noruegues em Portugal
%d bloggere liker dette: