fredag, desember 1, 2023

ETABLERING / RELOCATION 1-15

Tema 01 : Hvorfor Portugal ?

BAKGRUNN:
Hvor finner vi den beste beliggenheten ?

Som innflytter til Portugal har du behov for råd og hjelp til en rekke tjenester. – Ved å klikke på ”tjenesten” du ønsker, vil du “underveis” få linker til medlemmenes erfaringer. Hvis emne-siden er tom eller mangelfull, eller om du har informasjon som kan belyse emnet, bruker du kommentarfeltet på Kontakt-siden og dine opplysninger vil bli innarbeidet i neste oppgradering fra LEXIA

Spørsmål:
Vi planlegger å bosette oss i Portugal, men hvordan kan vi finne den beste beliggenheten?  og er det lett å bli misforstått på grunn av vanskelig kommunikasjon og et annet tenkesett? – Hva er det viktigste vi bør tenke på? – glad for alle gode råd!

FAKTA-boks: LEXIA svarer ...

Kjære dnkp-kontakt,

Vi får ofte spørsmål om hvordan man finner det beste stedet å bo i Portugal. – Svarene er naturligvis like mangfoldige som det finnes spørrere, men likevel er det noen temaer som går igjen. Vi har samlet noen erfaringer og anbefaler deg å bruke dem som sjekkliste når du begynner å søke etter et nytt sted å leve.

Gi hvert  av de følgende 24 “tema-ordene” som innfrir dine forventninger
( 0 – 05 – 1 ) poeng, og finn ut hvor du får mest igjen i forhold til drømmer og behov i en skala med 24 poeng som samlet supermax. – Lykke til.

Fakta-sjekk stedet du tenker på mht:

Avstand til: Flyplass, -Tog, -Buss, -Tettsted, -Byer, -Hav, -Fjell og -Kulturlandskap.  ( Noter dine poeng, maks 8 )

VURDER beliggenheten i forhold til ønsker om:

Strandliv/Byliv/Bygdeliv,  -Natur,  -Klima,   -Eiendomspriser, -Utleiepriser,  -Levekostnader,  -Jobbtilbud og  -Sosiale forhold
( Noter dine poeng, maks 8 ) 

SJEKK ut om stedet dekker dine behov for:

Kulturtilbud,  -Uteliv,   -Restauranter,   -Fritidstilbud,   -Trim,   -Helsetilbud,   -Skoletilbud,   -Andre norsktalende
(Noter dine poeng, maks 8 )

VIKTIG KONKLUSJON:

Reglene ved flytting til utlandet og lengre utenlandsopphold er kompliserte. dnkp anbefaler en grundig sjekk av regler og rettigheter før du flytter eller drar på et lengre utenlandsopphold. – NAV Internasjonalt – kan gi råd og veiledning til den som planlegger langvarige utenlandsopphold.

To viktige grenser ved flytting til utlandet

  • Hovedregelen er at du mister medlemskapet i trygden hvis du skal opphold deg i Portugal i mere enn 12 måneder. – Derfor må du melde utflytting til Skd minst 14 dager før du flytter ut av Norge for å få dine helserettigheter overført til Portugal som ditt nye bostedsland. – Se ellers emneknaggene under Helse.

  • Du mister også ditt trygdemedlemskap om du pendler til Portugal i mere enn seks måneder i året i to eller flere år på rad. Dette er en problemstilling som er aktuell for en del pensjonister som kjøper bolig for å bo i Portugal i vinterhalvåret. Se artikkel i Nyheter.

Begge disse reglene gjelder selv om du har bolig i Norge, og opprettholder statsborgerskapet og betaler skatt til hjemlandet.

Når du er medlem av folketrygden som bosatt i Norge, kan du altså i løpet av 2 år, oppholde deg i utlandet i inntil 12 måneder i strekk, og fortsatt være medlem av folketrygden.

Men dersom du skal oppholde deg i utlandet i mer enn 12 måneder i løpet av to år, mister du medlemskapet ditt i folketrygden.

Du mister altså medlemskapet ditt dersom du oppholder deg i utlandet/Portugal mere enn 6 måneder hvert år i to eller flere påfølgende år.

RESULTATET er at du må pendle som en “trekkfugl” mellom Norge og Portugal eller bare være i utlandet i inntil 6 måneder i året, dersom du vil beholde medlemskapet i folketrygden etter mere enn ett års sammenhengende utenlandsopphold.

Når det gjelder hvilke stønader du har krav på ved opphold i Portugal er det store forskjeller mellom landene i EØS-området og resten av verden. Her må du sjekke vilkårene for din stønadstype før du reiser ut av landet. – I det følgende skal vi derfor behandle 45 Emneknagger og hundrevis av problemstillinger som angår disse spørsmålene.

Medlemmene skriver også om sin ...

INNSIKT og ERFARINGER om å være norsk i Portugal

SPØRSMÅL:

God ettermiddag alle sammen og takk for medlemskapet Jeg er en enslig dame som ønsker å langtids leie i Portugal.
Jeg lurer på om noen har noen tips til område å leie i?
Gjerne et sted hvor ting skjer og det er litt aktivt. – Vurderte Lisboa, men der var leieprisene litt vel høye for meg. – Lurer også på. Hvor finner jeg:

1) beste klimaet på vinteren
2) by/område med størst norsk koloni

På forhånd takk ?

Her stilles store spørsmål med mange svar. I all korthet. -Portugal har 18 regioner,  hvorav flest nordmenn bor i Faro/Algarveregionen som har mest sol. – I Lisboa/Cascais-området bor de fleste portugisere og de fleste yrkesaktive nordmenn. – På sørsiden av Tejo elva, på steder som Almada, Seixal, Corroios ovs, er det oftest mye rimeligere å bo, og kollektivtrafikken er veldig godt utbygget med hensyn til buss, tog, trikk og båter. Noen norsktalende familier bor i Feijo / Almada-området, med bare en halvtime til flyplassen i Lisboa.- Ellers finner du en norsk koloni i Porto og norske studenter i Coimbra. –

For å finne leilighet eller hus leter mange på disse nettstedene:

https://www.imovirtual.com/en/https://www.idealista.pt/en/https://m.olx.pt/imoveis/https://www.custojusto.pt/portugal/imobiliario/apartamentos

Det er imidlertid lett å bli lurt. – Vi anbefaler derfor at du leier en måned eller to først, for å bli bedre kjent med den riktige beliggenheten for deg. – På fb-siden “Marcetplace” har mange høstet gode erfaringer ved å søke på utleie Lisboa

Vi henviser ellers til artikkelserien: Hvor nordmenn bor … TRYKK her, og les noen herlige beretninger.

Status:.

REGIONENE og klima og livsvilkår ...

Status:

HVOR mye koster det å leve i Portugal?

Heisann, jeg er blitt tilbudt jobb i Lisboa med 1560 € + bonus i lønn,  men jeg vet ikke hva leiepriser og generelle utgifter ligger på.. er dette en lønn jeg kan leve komfortabelt på?
Og hva vil en grei leilighet på rundt 70 kvm koste i Lisboa nå?
Er det for eksempel bedre å kjøpe enn å leie i Portugal ? Eller er det er bedre å leie ut min bolig i Norge, for å leie en tilsvarende i Portugal, eller er det bedre å selge i Norge og deretter å kjøpe i Portugal?

Det var mange viktige spørsmål. Først av alt er 1560 EUR en bra lønn i Portugal, men du bør sjekke om din lønn er netto eller ikke.- Hvis du må betale skatt får du således bare utbetalt : 1112 euro per måned. – Om reglene kan du lese her:

(https://www.doutorfinancas.pt/simulador-salario-liquido-2020/) .

Tenk også på at du skal betale fra 650 euro i måneden for å leie en leilighet eller 250 for å å leie ett rom eller en plass i et kollektiv.. –  Minstelønnen i Portugal er for tiden 630 EUR pr. måned, så du kan naturligvis overleve. – Det kommer an på livstilen din   – Du bør imidlertid sjekke om lønnen blir utbetalt 12 ganger eller 14 ganger i året? – For her i  Portugal skal lønn vanligvis utbetales 14 ganger i året. – For å finne ut av det er det best å spørre om din årlige lønn.  – Strøm og gass kan i tillegg bli dyrt. på grunn av kalde hus om vinteren -om ikke slike utgifter er inkludert i leiekontrakten .  Hvis du er alene så er det likevel nok for deg.
Uansett er det lurt å leie før du kjøper. Mye å lære og mange “smartinger” der ute.
Velkommen. Portugal er et fint land å bo i.

KONKLUSJON:

Møbler og elektronikk og biler og bensin har norske priser, synes mange. Altså dyrt. – Å spise ute og nyte livet er rimelig og godt. Stranda er gratis.
Stort sett rimelig (gratis) parkering, men vær forsiktig i Lisboa (EMEL gir deg lås på hjulet om du feilparkerer).
Folk her er hyggelige og greie.
Mye fersk mat. Frisk frukt og grønnsaker. Herlig fiskedisk til rimelige priser.

Status:

HVA MED FLYTTELASS FRA NORGE?

Hei, er det noen som har erfaring med import av personlige eiendeler/flyttelass fra Norge? Vi flytter inn i vårt lille krypinn i Cascais på forsommeren, men blir ikke fast bosatt i Portugal før en del senere ser det nå ut til. Kan man da ta inn «flyttelass» fra Norge uten å være registrert som fast bosatt? Må man betale importavgift/VAT? – Det jeg finner om Norge, EEA og EU om dette er noe uklart.

Medlemmene svarer:
Bruk flyttebyrå. Innhent anbud på FINN.no

«Du må være forberedt på mye papirarbeid og du må ha residency for å ikke betale importavgifter.
Min erfaring ble imidlertid god Jeg brukte flyttebyrå og måtte vedlegge en spesifisert liste med verdianslag for alt, pluss bostedsattest/ residensce her i Cascais. – Resten gikk knirkefritt – Ingen toll og ingen vansker.»

FLYTTET med egen transporter.

«Jeg kan dele min erfaring.
Er fast bosatt i Portugal og i arbeid. – Kjørte derfor min Transporter til Norge i fjor, fylte den opp og returnerte til Portugal. Rakk det akkurat før Covid-19 nedstenging.
Ingen stoppet meg og ingen stilte noen spørsmål. Men det var jo min privatbil med meg som sjåfør.
Jeg har sjekket profesjonell transportør (flere) og det rimeligste tilbudet var på kr. 90.000,- eks. mva. Det er altså mer enn innboet er verdt, så vi kommer vel til å forsøke å selge, evt. gi bort, en del i Norge. Så får alt småtteri bli med på Transporteren ved neste Norges-tur.»

Portugal er et gjestfritt og velorganisert lite land, ved Europas yttergrense mot vest. - Felles med Norge har havet og sjøfarten preget både kultur og livserfaringer. - Det har satt spor som gjør at mange norsktalende føler seg "hjemme" og velkomne i Portugal. Landet er i forhold til Norge dobbelt så stort i folketall, men i motsatt posisjon i forhold til bruttonasjonalprodukt. Det skaper forskjeller, vi bør møte med respekt og ydmykhet.
Teologen / Jan Petrus
Jan Petrus Hagberg
Redaktør / Clube Noruegues em Portugal
%d bloggere liker dette: