mandag, desember 5, 2022

ETABLERING / RELOCATION 01-15

Tema 08 : TV / Internett og Mobil.

BAKGRUNN
Finnes det «husholdningspakker» ?

Det er flere leverandører og det gjelder å lese kontrakten og betingelsene nøye.
Mange medlemmer kan fortelle om store vanskeligheter med å skifte leverandør på grunn av inngått bindingstid mm. –
Videre er det vanlig å måtte kjøpe adgang til en rekke kanaler som man ikke bruker. – Norske og Skandinavisk TV er sjelden med i disse pakkene. – Mange ser sine favorittkanaler gjennom ulike VPN-tilknytninger, som for eksempel: Strim

Spørsmål:

Heisann.

Jeg har akkurat meldt flytting til Portugal i Folkeregisteret. Så fikk jeg litt panikk når jeg kom til å tenke på at alt av sikkerhet, passord, log-in’s her og der er alt linket opp til mobilen min (onecall), som blir avsluttet når de får registrert at min adresse er i utlandet.
Jeg antar det er noen som allerede har noen gode løsninger, og som kan hjelpe meg med å roe nervene litt Forslag mottas med stor takk…

FAKTA-boks: LEXIA svarer ...

Kjære dnkp-kontakt.

Skift operatør. – Du trenger norsk telefon for å snakke med norske venner til norske priser. – Vær oppmerksom på at selv om du er meldt utflyttet er du fortsatt skattemessig bosatt i Norge i minst fire år. – Ellers trenger du ikke norsk telefon for å snakke med norske venner og familie. De fleste bruker Whatsapp og Messenger både til jobb og fritid, og det er helt gratis hvis du har internett. – Lykke til.

Når du lander i Portugal vil du som regel få følgende melding, og som gjelder i hele EØS-området.

VIKTIG

Norsk telefonnummer fungerer ikke som referanse, eller identifikasjon i Portugal. Du bør derfor skaffe deg en mobiltelefon med portugisisk nummer. – Det siste får du ofte med på kjøpet når du tegner et TV-abonnement med en av de store operatørene. – Koblingssalg er det mye av i Portugal. det betyr at du får en ekstra tjeneste på kjøpet når du kjøper en annen tjeneste, som for eksempel at 2-4 mobilnummer følger med i Internettpakken, eller at Internett følger med på kjøpet når du skifter strømleverandør ect. – Det hele er en jungel med små bokstaver som det gjelder å få hjelp til å lese og til å forstå på portugisisk.

Om dette skriver ett medlem: 

«Jeg har fiber fra Vodafone med digital 4K TV-boks og abonnement på HBO inkludert, pluss 4 mobiltelefoner med fri bruk. Fastpris 100 euro i måneden.»

 

Medlemmene skriver også om sin ...

INNSIKT og ERFARINGER om å være norsk i Portugal

Norsk fjernsyn i Portugal!

NRK er vanskelig å få tilgang til på en ordinær måte. Det hjelper ikke at du for eksempel betaler for NRK-avgift på «hytta» i Norge.
Da er Apple-TV redningen. Det gir adgang, litt forsinket – til et lite antall norskproduserte programmer, men får beskjed om «geoblocking» så snart det lyder et engelsk ord. – RiksTV og strømmetjenesten på nett er OK for nordmenn på ferie, men er du registrert som utflyttet, geoblokkeres du fort, selv om du skulle ha betalt NRK-avgiften hjemme. 
Medlemmer forteller imidlertid at den  nye norske strømmetjenesten: Strim.no/start – som koster fra et par hundre kroner i måneden, funker utmerket via smart TV / Samsung / eller på PC.

LEXIA er redd NRK-sensuren også gjelder denne strømmetjenesten, så sant man ikke samtidig har en norsk VPN-adresse.

What is VPN ?

Many people watch Norwegian television by «streaming» Norwegian stations on their PC / Mac, and then watch the programs on the TV screen through cable or wireless connection. – In most cases, this requires a VPN connection, either in the form of a free software or in the form of a subscription such as Keenow Unblocker or similar. – But what is a VPN? – about this we read the following from: Mozilla Explains. – or in norwegian at the Norwegian: VPNportalen. – To understand what they try to tell us we have to start with:

What is an IP address?

Your IP address is a unique identifier, kind of like a mailing address, associated with your online activity. Any time that you use the internet (shopping online, sending emails, streaming TV), you’re requesting access to a specific online destination, and in return, information is sent back to you. How does that work? Well the IP stands for Internet Protocol, which lays out the standards and rules (yes, otherwise known as the protocol) for routing data and connecting to the internet. This protocol is a set of rules each party needs to follow to allow for a bi-directional flow of data.

How do you hide it?

A VPN is a way to hide your IP address. When you use a VPN, your external IP address will be coming from the VPN server’s external IP, rather than your location’s external IP address. So if your connecting VPN server is located in Norway, your external IP will look like it’s connected from Norway, no matter where you actually are. Plus, your online activity is sent over an encrypted, secure connection to your VPN server, giving you additional security and privacy. Mozilla’s VPN or Keenow Unblocker is one way to hide your IP address. They don’t keep activity logs or partner with third-party analytics platforms. They offer full-device protection for up to five devices with servers in 30+ countries, you can connect to anywhere, from anywhere.

VPN for å unngå geoblokkering.

Nordmenn bruker timevis foran TV-skjermen hver eneste dag. Det er dog ikke lenger nødvendigvis de klassiske TV-kanalene som sees på. Ofte ser vi på streamingtjenester som Netflix blant annet. Med et VPN kan vi åpne opp for innhold fra disse tjenestene i utlandet. Du kan for eksempel via et VPN se på Netflix i USA, der utvalget er uendelig mye bedre enn i Norge. På den andre siden kan du også se på norsk innhold dersom du befinner deg i utlandet, enten det er på ferie, studier, eller jobb.

Skal jeg velge gratis eller betalt  VPN?

Et av hovedproblemene til gratistjenestene er at mange har et frynsete rykte i form av at de loggfører trafikken til brukerne sine, og så selger denne videre til tredjeparter. Informasjonen selges typisk til annonsører eller andre tredjeparter som tjener på å samle mye data. Dette gjelder selvfølgelig ikke alle gratistjenestene, men mange. Det er ikke så rart at gratistjenestene selger informasjon, da de jo må ha noe å leve av – de får jo ikke inntekter fra brukerne sine.

Er det lov å benytte VPN?

Med unntak av økt sikkerhet, så kan kanskje bruken av VPN fort høres ut som om den er på kanten av loven. Allikevel er bruk av VPN fullt lovlig etter norske lover. Det er kun dersom en i utgangspunktet bryter loven at bruk av VPN ikke er lov, men bruken i seg selv er altså lov.
Om en altså gjør noe som i utgangspunktet er ulovlig på nett, men gjennom et VPN, så er det altså fortsatt ulovlig. Benytter en et VPN for å se amerikansk Netflix, så er dette derimot lovlig, siden det var lovlig å se på Netflix i utgangspunktet.

Ved utflytting fra Norge må en velge mellom status som «Skattemessig bosatt» til Norge, eller «Skattemessig emigrert» fra Norge. – Det siste er en avgjørende beslutning som i praksis krever opphør av norsk skatteplikt som bosatt i Portugal etter fire år. – Betingelsene er imidlertid tøffe og innebærer bl.a.

  • Du må kunne legitimere at du har egen selvstendig bolig i Portugal.
    At verken du eller dine nærstående i løpet av fem sammenhengende år ikke benytter, eller har tilgang til bolig i Norge.
    At du ikke lenger har arbeidsmessig tilknytning til Norge.
    Ikke har ektefelle og/eller barn i Norge.
    Ikke har noe annet enn sporadiske opphold i Norge i løpet av året.

I praksis betyr dette at du i løpet av de første fem årene verken kan eie eller leie eller disponere noen form for eiendom i Norge. Dersom dette oppfylles kan du etter det femte året søke portugisisk status / statsborgerskap som «regular residents» med alminnelig skatteplikt til Portugal. – Med en slik status kan du søke om 15 prosent norsk kildeskatt
på dine norske pensjoner . – Slike pensjoner er: Offentlige tjenestepensjoner / Private tjenetspensjoner og Andre private pensjoner. – Det henvis ellers til fyldige beskrivelser på www.skatteetaten.no

Portugal: The Best Experience Ever

Kommunikasjon er viktig. De fleste av oss går med mobilen på oss nesten hele tiden. Den måler våre skritt og den forteller oss om verden omkring gjennom sine stadige meldinger. Ringer du med norsk mobil til et portugisisk nummer, får du utenlandstakst, men ringer du med norsk telefon til et annet norsk nummer, fungerer alt som hjemme i Norge. - Verre er det med Norsk fjernsyn. Her legges det mange hindringer i veien, men mye kan ordnes gjennom streaming på din egen pc/mac og en VPN-tilknytning. Her får enhver finne sin løsning. Vi sier bare: Lykke til ...
Teologen / Jan Petrus
Jan Petrus Hagberg
Redaktør / Clube Noruegues em Portugal
%d bloggere liker dette: