fredag, desember 2, 2022

Vi spurte våre medlemmer:

Hvor er ditt spesielle sted i Portugal? – og Steinar da Silva Knudsen svarte:
«Av alle steder jeg har reist og sett rundt om i hele verden er fjellbyen Marvao,  mitt hjerte nærmest…»

 

 

Steinar da Silva Knudsen:

MARVAO - mitt paradis....

Hvorfor er "ditt"  Marvao  i Alto Alenteijo midt i "smørøyet" ?

Med egne ord, utenfor allfarvei, langt opp mellom bakker og berg ligger Marvão – en befestet landsby på toppen av et fjell. Marvão ligger nord i nasjonalparken «Serra de São Mamede» og kommunedistriktet grenser til Spania. Området ligger i den nordligste delen av landsdelen Alto Alentejo («øverst på andre den av Tejo»), som er en del av fylkesregionen Portalegre. Marväo består av fire bygder (med landsbyer) og jeg bor i en av dem, Santo Antonio das Areias (ca. 1000 innb.).

 

Marvão,
for meg et sted med tidløs harmoni

Fritt fra Wiki om Marvão: 3.030 innbyggere, 15490 km2.  – Stedet ligger i en naturskjønn region, og det har i alle fall vært folk her de siste 40-50.000 årene. Historien bakover er lang, Ammaia var en romersk by, Marwan gjorde området til en arabisk festning, utbryterregion og fristed. I middelalderen var gjenerobringen av regionen svært viktig for kongedømmet Portugal. Marvão har mye historie, mange historiske bygninger, ruiner og megalittiske minnesmerker, fjell, daler, skog og kulturlandskap – mye urørt av tidens ånd.

The village has generated significant tourist interest in recent years. It was included in the #1 New York Times bestselling book, ‘1000 Places to see Before you Die‘ “

Av alle steder jeg har reist og sett er Portugal stedet som ligger nærmest mitt hjerte. Det er et 37 år gammelt kjærlighetsforhold til landet. Jeg har alltid følt meg mer hjemme her enn i Norge. Portugal har i mine øyne så mye mer i tillegg til hva gamlelandet har av livsnytelser; vakker natur, trær, skog og blomster, fjell og daler, tumleplass og sandkasse, badeplasser og fiskevann, landsbyer og ekte mennesker. – Å kjøpe en liten gård i Marvão er for meg å ha funnet rosinen i bollen. Vi stortrives, blant hunder, katter, høner, dyr, frukt- og grønnsakshager – her stopper ikke livet opp i vinterdvale, alt pulserer og lever intenst hele året – evergreen.

Selvsagt er det litt mer utfordrende å flytte langt ut i gokk uansett om det er Norge, eller Portugal.
Mannen min – Washington og jeg, –  gjorde forskjellige forsøk, men med litt for mange forhåndsregler og preferanser som til slutt begrenset våre livsutfoldelser.
Det var da vi innså etter å ha forsøkt å bo både på Kløfta og i Brumunddal, og utenfor Alicante i Spania og deretter i Mafra her i Portugal:
At alt det som alle de tidligere stedene manglet, –
i tillegg til hva disse stedene også hadde,
pluss mye mer:
Det fant vi her i Marvão!

I 2016/17 kjøpte vi en gård på knappe to hektar, med god jordbruksjord, oliventrær, korkeiker og flere egne vannkilder. Bygningene (100-150 år gamle) hadde forfalt de siste 50 årene og alt er nå under restaurering. Alt er offisielt verneverdig og gammelt. Det er for oss mye mål og mening – masse moro, «Gøy på landet».

Avstand, beliggenhet, kommunikasjon, arbeidsmuligheter osv.

Det er rundt 250 km hit ifra Lisboa (rett øst – retning Madrid). Marvão er ordenlig landsbygda – sammenligne med Tynset, eller Røros – avsides – det kommer en buss om dagen fra Lisboa, i tillegg til en buss til og fra Portalegre morgen og kveld. Det hersker med andre ord en ro når du endelig er her. Til tross for å være avsidesliggende er det mye turister her året rundt. Folk planlegger bilferie hit til regionen på egenhånd, eller så ankommer de fleste andre med turistbusser, eller i forbindelse med festivaler og severdigheter. Så de som ikke busser hit må like å gå og sykle for å komme seg rundt på egen hånd, eller så er det best med tilgang til bil for å komme seg rundt i den store nasjonalparken, som også grenser mot den internasjonale naturparken rundt Tejo/Tajo/Targus.

Det er ikke lett å finne arbeid lokalt i distriktet, de fleste innflytterne her har inntektene sine fra trygd, virksomheter i hjemlandet, eller eksternt digitalt arbeid. Uansett, her er det praktisk talt umulig å kjede seg.

Ferierende eller bosatt ?

For turister finnes alt fra flotte hoteller til billige campingplasser – og vandrere og syklister kan «rote» seg bort i dager med telt og niste. Naturparken har gode oppmerkede tur- og sykkelstier. Mao., noen ferierer her fordi det er særs rimelig, og andre fordi de ønsker en mer kostbar komfort. Felles er at folk søker hit for fred og ro, god mat og drikke, vakre utsikter og landskap, historie og kultur, natur og dyreliv.

Vi er mange forskjellige mennesker som har funnet veien opp hit for å bo. Så selv om det kan være litt avstand til naboer så er det et godt internasjonalt miljø mellom innflytterne her hvor vi bor. Mennesker som søker hit har jo gjerne et mål å få litt mer åpen natur, armslag og plass. Personlig er jeg opptatt av at det finnes et godt internasjonalt miljø blant innflytterne her, ikke at det på død og liv må være et norsk miljø.

Det er generelt billigere å leie, kjøpe og bo på landsbygda her sammenlignet med enten Lisboa eller Norge. Samtidig er ikke markedsstandarden den samme som i f.eks. Algarve eller større byer. Leieboliger har ofte en enklere standard og bolighus / gårder må ofte restaureres. I nasjonalparken er det flere hus og gårder som trenger omfattende restaurering lagt ut til salg, enn det er ferdige restaurerte objekter som blir tilbudt. For dem som vil finne noe autentisk og rimelig som restaureringsobjekt er regionen som en diger godtebutikk. Til gjengjeld, å eie et totalrestaurert og innvendig modernisert hus i en verneverdig nasjonalpark vil være en svært stabil og høy verdi på eiendomsmarkedet.

Alt mulig
som
finnes her kan oppleves..

Tilgang til bil er nødvendig for å komme seg rundt og nyte hele regionen dersom man ikke sitter på en turbuss, eller er blandt de veldig spreke.
Alto Alentejo er kjent for sine gode og ekte råvarer. Regionen byr på gode lokale viner og mye tradisjonsrik mat (alt er kortreist her). Folk kommer hit for vin, mat, musikk, fotografi, historie, arkitektur, festningene, arabisk kultur, romerske ruiner, prehistoriske monumenter, vakker natur og kulturlandskap, fjell og daler, fugle- og dyreliv, rolig innlandsbadeliv, fred og harmoni. De som liker sommer og varme (opptil 40 grader) har høysesong fra juni ut september – og andre kommer resten av året (0-20 grader). De som «flytter» hit synes klimaet er fortreffelig hele året (veldig tørr luft).
Og, som vi to sier, om vi trenger byliv, saltvann eller middelhavsferie:vi er 2 timer fra den portugisiske kysten, 2,5 fra Lisboa og med knappe 8 timer på veien ligger vi på stranden i Benidorm eller Marbella.

Marvão og Alto Alentejo
er virkelig verdt et besøk for dem
som lar seg friste.

KLIKK og les fortellinger om hvor nordmenn bor:

Fredrik Julian Lie-Hagen / Mitt Porto

Steinar da Silva Knudsen / Marvao i Alto Alentejo

Kommer:

Elin Moe / Palmela i sentrum ...

Jan Kidøy / Alvorge - mitt Portugal ...

%d bloggere liker dette: