fredag, desember 2, 2022

Vi spurte våre medlemmer:

Hvor er ditt spesielle sted i Portugal? – og Jan Kidøy svarte:
«Outeiro – her går livet i sitt eget tempo  – og  tilnærmet naturalhusholdning gjør livet ekte — for folk flest … «

Jan Kidøy:

ALVORGE - og Outeiro!

Livspoeten

Mine to vintrer og vel så det tilbragte jeg i den lille bosetningen Outeiro i Alvorge.
Stedet ligger i kjøretid midt mellom Lisboa og Porto, ca 40 min inn fra havet.
Typisk for denne regionen (Leiria) er at det er stille og rolig med spredt bebyggelse og bølgende grønnkledde åser og fjell. Innimellom de hundrevis av olivenlunder finner en gamle ferdsels- og gårdsveier med mosegrodde steingarder på sidene. Et ideelt område for den som vil finne ro og rekreasjon i et frodig og planterikt miljø. Den kalkholdige jorden er rik på orkidéer og andre blomstrende planter. Outeiro er preget av eldre beboere med innsnitt av utenlandske huseiere som frekventerer stedet mer eller mindre regelmessig.

Hvordan var "ditt" Outeiro i forhold til flyplass, tettsteder, storbyer, hav og fjell og landskap

Outeiro ligger i Alvorge, som igjen ligger midt i pilgrimsruten fra Fatima mot Nord-Spania, og er et kjent stoppested med eget herberge for pilgrimer. Ruten går også innom kirken i Ansiao, nærmeste by og handelssenter med ca. 11.000 innbyggere. I byen er det marked hver lørdag. Tettstedet Alvorge er ikke stort, men ligger fint til på en åsrygg. I området er det flere ruiner etter tidligere storhetstid. Spredt omkring ligger små landsbyer, som f.eks. Vila Nova. På den frodige Varzea sletten dyrkes det store mengder oliven og druer. Sletten var en gang havbunn og kan i ekstreme regnperioder stå 1m under vann.

SEVERDIGHETER

Det er mange ting å oppleve rundt omkring Alvorge – to av de meste kjente er kanskje fjellkapellet i Estrela, en kirke bygget på en fjellhylle inn under en hammer, samt Poios dalen som skiller seg ut geologisk fra landskapet rundt. Den har en fin tursti flere kilometer innover, samt en egenartet flora og fauna. De overhengende klippene i dalen er populære blant fjellklatrere.

Bare 20 min kjøring fra Outeiro ligger ruinene etter den i sin tid viktige romerske byen Conimbriga. Ruinene som er utgravd (ca 1/3 av byen) er bemerkelsesverdig godt bevart og er et «must» for turister i området. Stedet har også en god restaurant med flott utsikt, samt et museum med mange fascinerende detaljer fra utgravningene. Byen ble etablert ca år 70 e.Kr. og var en sentral romersk besittelse inntil den ble tatt av vandaler omtrent år 700.

Nærmeste større by, Pombal, ligger 25 min. kjøring vest fra Outeiro. Her er det flere store kjøpesenter og matvarebutikker, som Lidl og Continente m.fl. Over byen ruver en praktfull borg som er vel verdt et besøk.

En times kjøring sørover bringer oss til Tomar, tempelriddernes hovedsete under gjenerobringen av Portugal fra muslimene. Tomar er en fantastisk flott by som byr på det meste av gammel portugisisk tradisjon og kultur. Den praktfulle borgen med klosteret og Kristus-kirken er et syn for guder, og gamlebyen med sine trange gater byr på overraskende handleopplevelser. De årlige paradene i byen er viden kjent for sin fargeprakt og eleganse.

Når en først er i området bør en også ta den litt lengre turen til hestebyen Golega, ½ time sør for Tomar. Byen er et nasjonalt senter for den godt bevarte portugisiske Lusitano hesten, noe som setter sitt preg på byen hele året, men spesielt på deårlige hestedagene. Da blir den vesle landsbyen omgjort til en stor markedsplass, med salgsboder over alt i gaten. Det er rideoppvisning og konkurranser med flotte vogner og ryttere kledd i gammel stil – så vakkert at det kan ta pusten fra en.

Den største byen i området er Coimbra, 40 min. nord for Alvorge. Det kjente universitetet i byen ble etablert allerede på 1200-tallet da det ble flyttet hit fra Lisboa. Universitetet ligger på en høyde over byen og dekker et stort område med panoramautsikt over byen og landskapet rundt. Her er det studenter fra alle verdenshjørner – også norske. En vandring i gamlebyen er som en tidsreise, og i den flotte gågaten nederst er det alltid liv og røre med gatemusikk, gjøglere og spennende butikker og spisesteder. Den store Mondega-elven flyter stille gjennom byen, og en av de nyere broene er et designmessig blikkfang og landemerke. Langs elven ligger en nasjonal park med fine stier mellom høyreiste, gamle fredede trær.

For å komme til havet fra Alvorge må en kjøre 45 min. vestover. Nærmeste by, Figueira da Foz, ligger ved utløpet av Mondego-elven og har en fabelaktig flott strand omkranset av strandpromenade, hoteller og handlestrøk. Bakenfor ligger den gamle bydelen som er karakteristisk for datidens byggeskikk.
Lenger sør ligger Nazaré, viden kjent for sine surfebølger. Deler av byen ligger høyt oppe på en klippe der det er tilrettelagte utsiktsposter for folk uten høydeskrekk. Stranden er strengt bevoktet, ettersom bølgene kan være både store og lumske for nysgjerrige besøkende.

MIN KONKLUSJON

Ser du etter et sted for avslapning, rekreasjon og kulturopplevelser til en rimelig pris, kan jeg på det varmeste anbefale midtre og indre deler av Portugal. Her går livet i sitt eget tempo og gamle tradisjoner med tilnærmet naturalhusholdning er fremdeles i levende live. Mange vil si det er her du finner det «ekte» Portugal, sett med turistenes øyne.

KLIKK og les fortellinger om hvor nordmenn bor:

%d bloggere liker dette: