torsdag, april 18, 2024

PORTUGUÊS em Noruega

"Portugueses na Noruega"

Her følger
noen gode råd.

Redaktør

Ana Pombo Gaspar, Oslo

LUSOFONIA & Ana recomendar: leia o conteúdo

Som «Utflyttet» er du fortsatt  skattepliktig til Norge for all inntekt og formue i Norge. Som «Emigrert»kan verken du eller dine nærstående eie eller leie bolig i Norge, eller oppholde seg i Norge mere enn 61 dager pr. år.

VIKTIG MED NETTVERK

"Jeg flyttet til Norge for å lette etter jobbmuligheter. I starten fikk jeg hjelp av bekjente som lot meg bo hos dem. Det var også nyttig med informasjon fra andre portugisere som var EU- innvandrere og som delte sine erfaringer om de nødvendige formaliteter."

I STARTEN VAR JEG TURIST...

“I starten var jeg i Norge som turist. Før 3 måneder var utgått, meldte jeg meg til politiet ved å fylle inn informasjon på UDI / Søknadsportalen og bestille time for oppmøte hos politiets Servicesenter for utenlandske arbeidstakere.

Når jeg fikk jobb, forhåndsregistrerte jeg meg på Søknadsportalen som EU/EØS-borger som er arbeidstaker og møte opp hos politiet på nytt med relevant dokumentasjon (gyldig nasjonalt identitetskort/pass, ansettelsesbevis/arbeidskontrakt og leiekontrakt).
Etter at jeg hadde bodd i Norge i 5 år, søkte jeg om varig oppholdstillatelse ved å fylle inn informasjon på søknadsskjema på UDI Søknadsportalen. Etter lang ventetid måtte jeg igjen møte  hos politiet med relevant dokumentasjon.

Jeg måtte da vise frem: (gyldig nasjonalt identitetskort/pass, adressehistorikken fra folkeregisteret for de siste 5 årene, skatteoppgjør for de siste 5 årene, arbeidskontrakter de siste 5 årene, og reiseoversikt for de siste 5 årene).
Tilslutt bestilte jeg tid på skattekontoret for å søke om skattekort og få norsk ID / fødselsnummer.”

BRUKTE - "FINN.no" - for å finne bolig

"De fleste bruker www.finn.no for å lette etter bolig både for leie og kjøpe. De fleste opplever dyr husleie til lite areal. De fleste leiekontrakter krever 3 måneders depositum som kan være litt krevende for mange som har akkurat flyttet til Norge, særlig uten arbeidskontrakt"

“Bostedsattest og adressehistorikk kan man enkelt bestille elektronisk via www.altinn.no. Den er for eksempel relevant for å søke om varig oppholdstillatelse. Ved flytting i Norge, kan man enkelt melde det til Folkeregister via altinn.no, men hvis man ønsker å melde det til Folkeregisteret og Posten samtidig, skal det gjøres via www.posten.no. Man har også mulighet til å melde adresseendring til leverandører og organisasjoner man er medlem i via www.flytteportalen.no.”

“Jeg oppfylte ikke vilkårene for å få tildelt et fødselsnummer, men som EØS-arbeidssøker kunne jeg få et D-nummer for meg. D-nummer er et midlertidig identitetsnummer som kan tildeles utenlandske personer som i utgangspunktet skal oppholde seg i Norge mindre enn seks måneder.
Det er flere offentlige og private virksomheter som kan bestille et d-nummer avhengig av hvem som har rett på å få et d-nummer. I mitt tilfelle, var det NAV som har bestilt d-nummer til meg som EØS-arbeidssøker.
Deretter måtte jeg møte opp på Skattekontor for ID-kontroll. Etter at jeg fikk arbeidskontrakten, leverte jeg søknaden for skattekort på skattekontor ved å fylle ut skjema for Søknad om skattekort for utenlandske borgere.
Da fikk jeg fødselsnummer og skattekort.”

DYRE SPRÅKKURS

"Dyre språkkurs, men veldig nyttig.Viktig å kunne snakke norsk for bedre integrering i samfunnet."

FÅ SVØMMEHALLER

"Mange løper og drar til treningsstudio. Dessverre er det få svømmehaller i Oslo og det er dyrt."

Førerkort – “Portugisisk førerkort er gyldig i Norge. Dersom man allikevel ønsker å bytte det inn til norsk førerkort, må man søke om innbytte. Dette gjøres ved personlig oppmøte på en trafikkstasjon med førerkortet, gyldig legitimasjon og bostedsattest. Bildet tas i automat på trafikkstasjon og betales sammen med gebyr for utstedelse av førerkort.”

infoBANK is an EEA project for Bilateral Relations, with Clube Norueguês em Portugal, as operator and Lusofonia / Bergen as partner. Together we have had some exciting meetings to look at the differences between moving as a Norwegian to Portugal, or as a Portuguese to Norway. We believe that knowledge, reciprocity and multicultural learning are one of the tools for peace in Europe. We therefore welcome you and your experiences to infoBANK. Your experiences will be our competence.