lørdag, april 20, 2024

EMNEKNAGGER / Helsetjenester: 16 - 30

Tema 19: Rettighetskjema er nøkkelen!

UTENTE & rettighetsskjema &

BAKGRUNN:

Helsetjenester i Portugal innfris ved å fylle ut rettighets-skjema: S1 (tidligere kalt E106, E109 og E121) fra HELFO som dokumenterer rett til nødvendige helsetjenester innenfor det offentlige helse-tilbudet i Portugal. – Dokumentet du trenger heter “Dokumento de identificacao do Utente” – som gir deg ditt portugisiske helse-nummer. – For å oppnå dette bør du helst møte på ditt lokale helse-senter. Her må du i det minste medbringe Norsk Pass, skjema S1 fra HELFO, Numero Fiscal og Atesta Freguesia for fast boligadresse

Hei – Jeg er uføretrygdet og har kjøpt en eiendom i Portugal hvor jeg regner med å bo minst 7-8 måneder i året. Betyr det at jeg kan søke om ett portugisisk helsenummer / utente, for å kunne bestille oppfølging og behandling og medisiner hos en lokal lege? 

FAKTA-boks: LEXIA svarer ...

Kjære nyinnflytter. –
Du gjør rett i å spørre, for her er det lett å falle mellom alle stoler, siden du planlegger å bo i både Norge og Portugal, men etter hva du skriver: Mest i Portugal. – Dersom du ikke melder flytting, vil du – under radaren, være bosatt i Norge og registrert som medlem av folketrygden. Risikoen er imidlertid stor om du blir «rapportert» eller må søke hjelp på et sykehus. Da må alle data oppgis om hvor du har oppholdt deg de siste seks måneder. Har du vært i utlandet, og i Norge mindre enn 10 dager, må du ta bakterieprøver og vise negativ test, for å kunne bli behandlet ( så sant du ikke kommer inn i ambulanse ) – Da avsløres samtidig hvor du har «sentrum for dine livsinteresser» – dvs. hvor du bor minst seks måneder i året. – Resultatet kan bli skremmende: For det første taper du retten til ditt medlemskap i folketrygden, – og for det annet må du betale for din behandling på norske sykehus. (Ett berømt «case» som belyser dette er da ex. Statsminister Gro Harlem Brundtland, lot seg innlegge for en operasjon på Rikshospitalet, mens hun var bosatt i Frankrike. Det ble en skandale.)

Vårt beste råd er derfor:

Flytter du til Portugal mesteparten av året, starter du med å melde utflytting, ca. 14 dager før utreise, til Folkeregisteret / Skd. – Deretter henvender du deg til HELFO for å søke om rettighetsdokument S1(tidligere kalt E106, E109 og E121) som dokumenterer din rett til nødvendige helsetjenester innenfor det offentlige helsetilbudet i bostedslandet ditt, på lik linje med bostedslandets/Portugals egne borgere.
Rettighetsdokumentet S1 er et standardisert skjema som brukes i hele EU/EØS for å dokumentere din rett til helsetjenester. – Denne veiviseren vil imidlertid lede deg til den informasjonen du trenger. Klikk her eller på den grønne knappen under-

Når du har utfylt og sendt «rettighetsskjema S1» til HELFO, vil du etter en stund motta «Melding om Vedtak» som forteller at din søknad er innvilget. – I begrunnelsen står det bl.a.at:

«Det følger av EØS-avtalen, herunder forordning 88/04. art. 23-27 og art. 987/09 art.24 at pensjonister som bosetter seg i et annet EØS-Land enn det landet de mottar pensjon fra, har rett til helsetjenester etter bostedslandets regler. Det er en forutsetning at pensjonister ville ha rett til helsetjenester i det landet vedkommende mottar pensjon fra, dersom vedkommende var bosatt der.»

I praksis betyr dette at du i ditt tilfelle trygt kan melde utflytting til Portugal, og samtidig kunne beholde uføretrygden din, samtidig som Norge refunderer alle utgifter til dine helserettigheter i Portugal på linje med landets innbyggere. Til gjengjeld må du betale skatt til Norge i minst fire år, i likhet med de fleste andre som melder utflytting.

.. og se mere om rettighetsdokumentet S1

VIKTIG INFORMASJON:

Dersom du av ulike grunner mister medlemskapet i folketrygden ved opphold i utlandet, bør du undersøke om du kan ha rett til frivillig medlemskap i folketrygden under utenlandsoppholdet. Se mere om dette under medlemmenes erfaringer nederst på siden..

For å få tilbake medlemskapet kan du også fysisk melde deg tilbake i Norge
Det betyr at om du har bodd i utlandet og mistet medlemskapet ditt i folketrygden, kan du få  medlemskapet tilbake så snart du flytter tilbake til Norge. Det forutsetter imidlertid at du blir i Norge på en fast adresse i det følgende året. – Det er også viktig å være klar over at en del rettigheter i folketrygden forutsetter at du har vært sammenhengende medlem i lang tid før du får rett til ytelsen

Unntakene er hvis du arbeider i utlandet eller tar hyre på et skip registrert i utlandet. Da mister du medlemskapet i folketrygden også ved utenlandsopphold som varer kortere enn 12 måneder, med mindre arbeidsgiveren betaler arbeidsgiveravgift til Norge.
Et annet eksempel på dette er uførepensjon. For rett til uførepensjon må du ha vært medlem i folketrygden i tre år rett før du blir ufør, noe som kan medføre at du står uten rett til uførepensjon hvis du f.eks. kommer til skade 2,5 år etter å ha flyttet tilbake til Norge. (Det gjelder spesielle regler for den som har bodd/arbeidet i et EØS-land, hvis man er blitt ufør før fylte 26 år, har vært ute av trygden i mindre enn fem år etter fylte 16 år mm.)

Mere om dine rettigheter.. Klikk på knappen her…

Medlemmene skriver også om sin ...

INNSIKT og ERFARINGER om å være norsk i Portugal

Spørsmål: Hvordan får jeg Utente-nummer?

Nøkkelen er rettighetsskjema S1, som du har søkt om og mottatt fra HELFO, slik som fortalt over. Med skjema S1, pass, NIF-nummer og bostedsbeviset/Freguesia for deg og din familie stiller du i kø på ditt lokale helsesenter / Centro de Saude.

Her skal du fylle ut en ny søknad vedlagt den nødvendige dokumentasjon. Siden ikke alle snakker engelsk kan det være greit å ta med seg en venn eller nabo som behersker språket. – Etter innlevert søknad er det bare å vente 3-5 uker, for å få den innvilget. Deretter kan du hente dokumentet UTENTE med din helse/ID – utilante. –

Til slutt bør du sjekke om S1 nå blir returnert fra Portugal til Norge, slik at Norge – etter Skatteavtalen, garanterer dine helserettigheter. – Når dette bekreftes har du med helsenummeret på mobilen alle rettigheter om noe skulle skje og du trenger hjelp. – Vi sier bare: Lykke til. For hele prosessen brukte vi selv en drøy måned.

Status:

Frivillig medlemskap i folketrygden.

NAV har fått nye retningslinjer fra Arbeids- og velferdsdirektoratet for frivillig medlemskap i folketrygden for personer som mottar alderspensjon eller uføretrygd fra Norge og er bosatt i et annet EØS-land. – Her heter det bl.a.

«Ved opphold i utlandet kan en ikke-yrkesaktiv person som mister sitt pliktige medlemskap i folketrygden, søke om frivillig medlemskap dersom det kan fremlegges dokumentasjon på at han/hun ikke blir dekket av trygdeordningen i det nye bostedslandet. Lengden på et frivillig medlemskap blir vurdert individuelt.»

Dette er nye toner, etter at frivillig medlemskap i folketrygden ble stoppet i mars 2016, for alle trygdede bosatt innenfor EØS-området. – Retretten er imidlertid betinget av at man som bosatt i f.eks. Portugal, må bevise at man ikke er omfattet av trygdeordningen her. Eventuelt at man har mistet sine rettigheter etter rettighetskjema S1, eller etter søknad har fått innvilget opphør av trygderettigheter i Portugal. – Forslag til en slik søknad er utarbeidet av NAV

Hva man da sitter igjen med er uklart. Muligens at det betyr at man som bosatt i Portugal, med frivillig folketrygd i Norge, er å betrakte som en «evig turist» – helsemessig sett i bostedslandet.
Om noen av dnkp-medlemmene har erfaring med nyordningen, del din innsikt med oss andre. Dette kan bli svært viktig for alle som ønsker å bo fast i Portugal, eller et annet EU-land.

Som følge av adgangen til å inngå særavtaler med andre land, synes det derfor nå mulig å opprettholde medlemskap i norsk trygd utover det hovedreglene i forordningen tilsier. For nærmere detaljer her bør du kontakte NAV eller andre som kjenner reglene i din spesielle situasjon.

BLI kjent med reglene for utflytting ..

Ved utflytting fra Norge må en velge mellom status som «Skattemessig bosatt» til Norge, eller «Skattemessig emigrert» fra Norge. – Det siste er en avgjørende beslutning som i praksis krever opphør av norsk skatteplikt som bosatt i Portugal etter fire år. – Betingelsene er imidlertid tøffe og innebærer bl.a.

  • Du må kunne legitimere at du har egen selvstendig bolig i Portugal.
    At verken du eller dine nærstående i løpet av fem sammenhengende år ikke benytter, eller har tilgang til bolig i Norge.
    At du ikke lenger har arbeidsmessig tilknytning til Norge.
    Ikke har ektefelle og/eller barn i Norge.
    Ikke har noe annet enn sporadiske opphold i Norge i løpet av året.

I praksis betyr dette at du i løpet av de første fem årene verken kan eie eller leie eller disponere noen form for eiendom i Norge. Dersom dette oppfylles kan du etter det femte året søke portugisisk status / statsborgerskap som «regular residents» med alminnelig skatteplikt til Portugal. – Med en slik status kan du søke om 15 prosent norsk kildeskatt
på dine norske pensjoner . – Slike pensjoner er: Offentlige tjenestepensjoner / Private tjenetspensjoner og Andre private pensjoner. – Det henvis ellers til fyldige beskrivelser på www.skatteetaten.no

Portugal: Our Health Experiences

Mange kvier seg for å kutte «navlesnoren» til det norske helsevesenet, mens andre ikke ofrer en tanke til verken reiseforsikringer eller tapet av medlemskapet i folketrygden. Begge deler er like uforsvarlig. Derfor sier vi alltid så sterkt vi kan. Følg reglene og vær forberedt på at alt kan skje. Da blir alt så mye enklere. – Det hele begynner med at du søker HELFO om EØS-skjemaet S1, som på en mirakuløs måte gir deg like helserettigheter som innbyggerne i det landet du flytter til innen hele EU/EØS-området. – Jeg sier bare. Ta vare på deg selv. Følg reglene. – Med beste hilsen / jph