fredag, april 19, 2024

EMNEKNAGGER / Helsetjenester: 16 - 30

Tema 17 : Må jeg melde utflytting?

BAKGRUNN:

Svaret er: Så snart du har bestemt deg. – Ved utflytting eller imigrasjon må du fylle ut skjemaet Flyttemelding og sende det til  skattekontoret / Skd, tidligst 14 dager før du reiser. Legg ved kopi av pass eller annen gyldig legitimasjon. Gyldig legitimasjon er id-kort som inneholder fødselsdato, navn, signatur og bilde.

SPØRSMÅL: Vi drømmer om å flytte til Portugal, så snart vi oppnår pensjon. –
Er det imidlertid slik at pensjonen blir redusert om vi melder flytting til utlandet? – Takknemlig for å høre andres erfaringer. – Hilsen Susanne

FAKTA-boks: LEXIA svarer ...

Takk for spørsmål.
Først av alt kan vi berolige deg med at din pensjon ikke reduseres ved utenlandsopphold.
Du må imidlertid melde flytting og du må søke om fortsatt rett til å beholde alderspensjon fra folketrygden. –
Etter innmeldt flyttemelding til Folkeregisteret/Skd, vil du deretter få tilsendt vedtak fra NAV med melding om din status som pensjonist etter folketrygdlovens paragraf 19-3, andre ledd første punktum.

Endringer i familie- og inntektsforhold kan ha betydning for om pensjonen skal stanses, revurderes eller omregnes. Du må derfor melde fra til NAV om endringer som har betydning for ytelsen din. Slike endringer kan bl.a. være:

Du melder utflytting og gifter deg, inngår partnerskap eller blir samboer, – som     medfører at ektefellen, partneren eller samboeren bidrar med en årlig inntekt større enn to ganger folketrygdens grunnbeløp (2G)Dere flytter fra hverandre, separeres eller skilles.
Ektefellen, partneren eller samboeren dør.
Du får barn med samboer.
Du flytter fra Norge og finner deg en jobb i Portugal. Da stanser i utgangspunktet opptjeningen av alderspensjon fra folketrygden. Hvis du vil fortsette opptjeningen av pensjon, må du i en slik situasjon søke frivillig medlemskap til folketrygden, og betale en ganske betydelig tilleggsavgift. – NAV kan informere om de gjeldende satsene.

.. og se emneknaggene hvor vi tar for oss noen av temaene.

VIKTIG SPØRSMÅL:

Kjære Portugal-veteraner.
Jeg har flyttet til  samboeren min i Portugal, men jobber fortsatt for et norskt firma online.– Må jeg melde flytting – eller kan jeg fortsette som “turist” ?

Takk for spørsmål.
Du bør melde flytting så snart som mulig, men samtidig være oppmerksom på praksis og forordninger innen EØS-området, for din spesielle situasjon.
Norge har inngått trygdeavtaler med en rekke land.
Den viktigste er EØS-avtalen fra 1994. Avtalen inneholder bestemmelser om både pensjons- og stønadsrettigheter. Hensikten med disse bestemmelsene er at statsborgere i EØS-land ikke skal tape pensjons- og trygderettigheter ved å flytte fra et EØS-land til et annet.

Ved arbeid og opphold innen EU/EØS er hovedregelen at en yrkesaktiv person
skal være omfattet av trygdeordningen i det landet arbeidet utføres.
Dette gjelder uavhengig av hvor du er bosatt eller hvor din arbeidsgiver har sitt tilholdssted. –
I praksis betyr dette at man kan arbeide i Norge og bo i Portugal, uten dermed å miste sitt medlemskap i folketrygden.  – En ordning ikke minst mange Nordsjøarbeidere benytter seg av. – Ett ubesvart spørsmål er imidlertid hva som skjer når man bor i Portugal og tjener penger i Norge fra sitt hjemmekontor i Portugal. – Det vi vet er imidlertid at:

En person som har røtter i Norge og som fortsatt er medlem i folketrygden som bosatt i Norge, vil miste sitt medlemskap i folketrygden dersom han eller hun tar arbeid i et annet EU/EØS-land. –
Dette kan for eksempel gjelde mange unge mennesker som for kortere eller lengere tid tar fast lønnet arbeid i Portugal.

Medlemmene skriver også om sin ...

INNSIKT og ERFARINGER om å være norsk i Portugal

Spørsmål: Kreves det botid i Norge, for å kunne beholde folketrygden?

Svaret er JA, og er logisk begrunnet. Pensjonen din kan for eksempel eksporteres helt fritt hvis du flytter til et EU/EØS-land eller et annet land Norge har inngått trygdeavtale med.
Flytter du imidlertid til et land utenfor EØS-området, som Norge ikke har trygdeavtale med, kan du som en hovedregel bare ta med deg pensjonen din hvis du har bodd i Norge i mer enn 20 år etter at du fylte 16 år.

 Disse reglene gjelder både for dem som har full opptjeningstid i folketrygden og for dem som for eksempel har jobbet deler av karrieren i utlandet og dermed ikke har opparbeidet seg maksimal alderspensjon fra folketrygden. – Med andre ord lønner det seg å sjekke dine rettigheter før du kjøper utreisebillett.

Spørsmål:

Er det mulig å få uførestønad, når jeg nå bor i Portugal?

Svaret er både ja og nei. På visse vilkår er det mulig, selv om reglene for å få uførepensjon er noe strengere enn reglene for alderspensjon.
Hovedregelen er at du fortsatt må være medlem i folketrygden for å få uførepensjon, det vil si at du enten må bo i Norge eller – om du bor i utlandet, være frivillig, betalende medlem.
Det er tre viktige unntak fra denne hovedregelen:

Kravet om medlemskap gjelder ikke hvis du flytter til et EU/EØS-land. Det er fordi EØS-avtalen gir deg rett til de samme ytelsene uavhengig av hvilket EU/EØS-land du bor i.
Hvis du har minimum 20 års botid i Norge (etter fylte 16), kan du etter søknad få uførepensjon selv om du ikke er medlem av folketrygden. Det er en ordning som i praksis betyr at du kan ta med deg uførepensjonen ved flytting til utlandet.

Ett annet unntak er at du har rett til en tilleggspensjon og en grunnpensjon, selv når du har mindre enn 20 års botid i Norge. – Denne beregnes i tilfelle etter hvor mange år du har opptjent tilleggspensjon Det betyr for eksempel at du kan ta med deg deler av trygderettighetene selv om du har mindre enn 20 års botid og selv om du velger å flytte til et land utenfor EU/EØS-området.

 

BLI kjent med reglene for utflytting ..

Ved utflytting fra Norge må en velge mellom status som «Skattemessig bosatt» til Norge, eller «Skattemessig emigrert» fra Norge. – Det siste er en avgjørende beslutning som i praksis krever opphør av norsk skatteplikt som bosatt i Portugal etter fire år. – Betingelsene er imidlertid tøffe og innebærer bl.a.

  • Du må kunne legitimere at du har egen selvstendig bolig i Portugal.
    At verken du eller dine nærstående i løpet av fem sammenhengende år ikke benytter, eller har tilgang til bolig i Norge.
    At du ikke lenger har arbeidsmessig tilknytning til Norge.
    Ikke har ektefelle og/eller barn i Norge.
    Ikke har noe annet enn sporadiske opphold i Norge i løpet av året.

I praksis betyr dette at du i løpet av de første fem årene verken kan eie eller leie eller disponere noen form for eiendom i Norge. Dersom dette oppfylles kan du etter det femte året søke portugisisk status / statsborgerskap som «regular residents» med alminnelig skatteplikt til Portugal. – Med en slik status kan du søke om 15 prosent norsk kildeskatt
på dine norske pensjoner . – Slike pensjoner er: Offentlige tjenestepensjoner / Private tjenetspensjoner og Andre private pensjoner. – Det henvis ellers til fyldige beskrivelser på www.skatteetaten.no

Portugal: The Best Experience Ever

Livet er en reise fra fødsel til grav. Underveis skifter vi mange ganger omgivelser ved å flytte fra ett lokalmiljø til et annet. Det skaper alltid forandring og utfordringer som igjen påvirker oss både emosjonelt og personlig. - Ekstra stor føles forandringene når du melder utflytting til et nytt land. For meg ble det som å åpne dører og vinduer til en annen og annerledes verden, både religiøst, kulturelt og sosialt. Det ble en fantastisk læring, som jeg unner mange å få oppleve. Velkommen til Portugal.